25 Ιουλίου, 2011

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ - ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ.

 

Τη Δευτέρα το μεσημέρι πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστή ο 32χρονος Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, σκοτώνοντας 93 ανθρώπους. Σύμφωνα με την αστυνομία, το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της κράτησης του δράστη έως ότου γίνει η δίκη τις για τις ανθρωποκτονίες που ο ίδιος ομολόγησε ότι τέλεσε.

Σκόπευε να σκοτώσει και την πρώην πρωθυπουργό της χώρας ο δράστης, ενώ ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στη Νορβηγία, η παράταση της κράτησης αφορά χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο όμως είναι ανανεώσιμο. 

Επίσης, το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στη Νορβηγία εκ του νόμου η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν «πλήρη φάκελο», στο τέλος μιας λεπτομερούς προ-ανάκρισης, πριν να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τον κρατούμενο. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, ενώ προς το παρόν δεν ανακοινώνεται από την αστυνομία ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη διανοητική κατάσταση του Μπέριγκ Μπρέιβικ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιχείρηση που πραγματοποίησε σήμερα η νορβηγική αστυνομία στο ανατολικό τμήμα του Όσλο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς «δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία» και «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι».Παράλληλα ο δικηγόρος του Μπέχρινγκ Μπρέιβικ δήλωσε ότι ο πελάτης του αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά πιστεύει ότι «δεν έκανε τίποτε το αξιόμεμπτο». «Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπσταντ στο δημόσιο δίκτυο NRK.

Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρχές είναι αν ο στυγερός δολοφόνος έδρασε μόνος, όπως ισχυρίζεται, ή είχε και συνεργούς, καθώς και εάν η ιδεολογία που προβάλει βρίσκει και άλλους υποστηρικτές. Μάλιστα, αναλυτές και ειδικοί επιστήμονες βρίσκουν κοινές αναφορές με κινήματα που τελευταίως κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τη Βρετανία και την Σκανδιναβία.

Πάντως, η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης δημοσίευσε αντιισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Στο βιβλίο αυτό στο ίντερνετ περιγράφεται ο σχεδιασμός, η παρασκευή των εκρηκτικών και η βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στην επίθεση με όπλο σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια. «Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει» στο Μπρέιβικ στο μανιφέστο με τίτλο «2083 

- Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας». Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας». Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων του  Μπρέιβικ. «Απ΄ό,τι γνωρίζουμε τώρα, φαίνεται ότι θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί» είπε ο επικεφαλής της νορβηγικής αστυνομίας, Ειστεϊν Μέλαντ.

Ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας 
Μέτε-Μάριτ μεταξύ των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ, αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, συγκαταλέγεται στα θύματα στο νησί Ουτόγια, ανακοίνωσε το Παλάτι επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου. Η εκπρόσωπος του Παλατιού, Μαριάν Χάγκεν, δήλωσε ότι το θύμα ήταν ο Τροντ Μπέρντσεν, 51 ετών, γιός του πατριού της Μέτε-Μάριτ, ο οποίος πέθανε το 2008.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang (VG) αναφέρει ότι το θύμα ήταν άοπλο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων, ο Μπέρντσεν βρισκόταν στο νησί Ουτόγια για την ασφάλεια των περίπου 600 νεαρών μελών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος που είχαν κατασκηνώσει εκεί.

Σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό της χώρας

Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, είπε στην αστυνομία ότι σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenposten. Ο συλληφθείς είπε κατά την ανάκρισή του ότι σκόπευε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά ότι καθυστέρησε, δήλωσαν πηγές της αστυνομίας στην εφημερίδα.

Η Μπρούντλαντ διετέλεσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση των Εργατικών για τρεις θητείες, μεταξύ του 1981 και του 1986. Γιατρός στο επάγγελμα με σπουδές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η Μπρούντλαντ θεωρείται από πολλούς νορβηγούς «μητέρα του έθνους». Από το 1998 ως το 2003 διετέλεσε πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Την Παρασκευή η Μπρούντλαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο νησί Ουτόγια πριν φθάσει εκεί ο Μπρέιβικ. Σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα που φέρεται ότι συνδέεται με τον συλληφθέντα, η πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «δολοφόνος της χώρας».

To τέλος της νορβηγικής «αθωότητας»

Η τραγωδία στη Νορβηγία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 93 ατόμων, χωρίς αμφιβολία προκαλεί βαθιές αλλαγές την κοινωνία της σκανδιναβικής χώρας, με την εικόνα των εύπορων και φιλήσυχων ανθρώπων, καθώς και των πολιτικών που βρίσκονται δίπλα στους απλούς πολίτες, να φαίνεται να αλλάζει. Πολλές φορές, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γενς Στόλτενμπεργκ έπαιρνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του, ενώ κορυφαίοι υπουργοί περπατούσαν στο Όσλο χωρίς σωματοφύλακες. Η Νορβηγία, μία χώρα που έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να ζει κανείς, είναι σαν ένα πανέμορφο χωριό, σε μέγεθος χώρας. 

Μετά το δολοφονικό παραλήρημα του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, εικόνες σαν κι αυτές αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν, αφού η καχυποψία και η ανασφάλεια διεισδύουν για τα καλά στη ζωή των ήρεμων Νορβηγών. Παράλληλα, μία από τις πιο ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης είναι πολύ πιθανό να στραφεί προς την εσωστρέφεια και προς τον προβληματισμό για το πολυπολιτισμικό μοντέλο και ιδιαίτερα για την πτυχή της μετανάστευσης. 

Οι Νορβηγοί, πλέον, δεν θα είναι «αμέριμνοι» και ασφαλείς, αφού σε μία χώρα χαμηλής εγκληματικότητας, συνέβη μια δολοφονία ευρείας κλίμακας και ιδιαίτερα σοκαριστικής εξαιτίας του τρόπου πραγματοποίησής της και της ταυτότητας των θυμάτων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν νέοι άνθρωποι. Οι πολίτες της χώρας πάντως, βρέθηκαν και ενώπιον μίας ακόμα έκπληξης, αφού με το άκουσμα της είδησης, πίστεψαν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονταν φανατικοί Ισλαμιστές και δεν περίμεναν έναν ακροδεξιό συμπατριώτη τους να έχει προκαλέσει το μακελειό. 

 Αξιοσημείωτο πάντως -και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό- είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολιτικοί της σκανδιναβικής χώρας με θέσεις κατά των μεταναστών, θέλησαν να κρατήσουν αποστάσεις από το σκεπτικό του Μπρέιβικ. Παρ' όλα αυτά, πάντως, δαίμονες του ρατσισμού υπάρχουν στη σκανδιναβική χώρα με πολλούς πολίτες να αρνούνται το πολυπολιτισμικό μοντέλο όπως και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα και μικρά, καθημερινά κρούσματα ρατσισμού είναι συνηθισμένα, με πελάτες εταιρειών ταξί, για παράδειγμα, να ζητούν λευκούς οδηγούς.  

Το σίγουρο είναι ότι τα δραματικά γεγονότα στη χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά θα μετατρέψουν μία ήρεμη κοινωνία με την αίσθηση της ασφάλειας, σε μια κοινωνία που θα έχει ανάγκη πλέον τα μέσα προστασίας, είτε πρόκειται για αυστηρότερους νόμους και ποινές, είτε για ισχυρότερη αστυνόμευση. Η εποχή της «αθωότητας» στη Νορβηγία φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: