12 Ιουλίου, 2011

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

 
Σε άλλη... φάση περνάει από σήμερα το σκάνδαλο των «ύποπτων» αγώνων που μαστίζει τις τελευταίες εβδομάδες το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τις ποινικές διώξεις και την προφυλάκιση τριών κατηγορούμενων, έφτασε η ώρα της αθλητικής Δικαιοσύνης. 

Ο Ανδρέας Φάκος και ο Εμμανουήλ Αντωνακάκης, που εργάστηκαν νυχθημερόν λόγω του όγκου της δικογραφίας, ολοκλήρωσαν τη μελέτη των στοιχείων και είναι πλέον έτοιμοι να ασκήσουν διώξεις. Οι δύο ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ θα αποφανθούν αρχικά για τους 15 παράγοντες για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και κατόπιν θα ασχοληθούν με τους υπόλοιπους 68 κατηγορουμένους.

Αρα, προτεραιότητα για να ελεγχθούν μεταξύ άλλων έχουν οι Αχ. Μπέος (Ολυμπιακός Β.), Στ. Ψωμιάδης (Καβάλα), Γ. Τσακογιάννης (Ηλιούπολη), Ν. Χάλκος (Ηλιούπολη), Μ. Νικολόπουλος (Ηλιούπολη), Γ. Παπακώστας (Λεβαδειακός), Ν. Παντέλης (Εθνικός). Οι κατηγορίες αφορούν δωροδοκία ή δυσφήμηση του αθλήματος και αυτό σημαίνει πως τα πρόσωπα κινδυνεύουν ακόμα και με απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετικής με το ποδόσφαιρο, ενώ αν διαπιστωθεί εμπλοκή των ομάδων, αυτές αντιμετωπίζουν το φάσμα του υποβιβασμού. 

Μόλις ασκηθούν διώξεις, οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στις πειθαρχικές επιτροπές της Σούπερ Λίγκας και της Ενωσης Β'-Γ'. Στο μεταξύ, ο Ανδρέας Φάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε: «Μπούσουλας είναι οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει η εισαγγελέας κυρία Παπανδρέου.

Υπάρχει όμως περίπτωση να προκύψουν από το υλικό και πειθαρχικά παραπτώματα που δεν αφορούν την ποινική Δικαιοσύνη». Οσον αφορά τη διαδικασία που ακολούθησαν αυτός και ο συνάδελφός του, υπογράμμισε: «Μαζί με τον κ. Αντωνακάκη αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε εκ περιτροπής, για να επισπεύσουμε τον χρόνο, τα έγγραφα. 

Κατ' αρχάς θα ξεχωρίσουμε ποιοι από τους 83 κατηγορουμένους εμπίπτουν στη δική μας δικαιοδοσία. Δεύτερον, για ποιες πράξεις, διότι τα πέντε κακουργήματα και τα τέσσερα πλημμελήματα που έχει εντοπίσει η εισαγγελέας δεν είναι όλα πειθαρχικά αδικήματα. Αφού αξιολογήσουμε και αυτό, θα ασκήσουμε δίωξη. Στη συνέχεια, θα επιληφθεί η Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία είναι δικαστήριο. Αυτή θέλει αποδείξεις για να καταδικάσει και να επιβάλει ποινές». 

Αναφορικά με την έναρξη του πρωταθλήματος που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Αυγούστου επισήμανε: «Δεν μπορεί να πατήσει κάποιος ένα κουμπί και να τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες, γιατί θα είμαστε άδικοι. Οποιες διώξεις ασκήσουμε πρέπει να είναι θεμελιωμένες». Τέλος, προβλέποντας το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, κατέληξε: «Τα πειθαρχικά όργανα λειτουργούν γρήγορα, αν και για το πρωτοβάθμιο δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. 

Αν για μια απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου ασκηθεί έφεση, η Επιτροπή Εφέσεων συνέρχεται μέσα σε 10 έως 15 ημέρες και εκδίδει απόφαση. Αλλά και να βγούμε σε 20 ημέρες, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εδώ 30 χρόνια ψάχνουμε αυτά τα θέματα της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο...».


Δεν υπάρχουν σχόλια: