16 Ιουνίου, 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΕΥΡΥΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΖΗΤΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

 
Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων θα ζητήσει την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προχωρεί σήμερα σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Μετά την αποτυχία της προσπάθειας σχηματισμού οικουμενικής ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, «τον δρόμο του καθήκοντος».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μετά την αποτυχία της προσπάθειάς του να συμφωνήσει με τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης της ευρύτερης δυνατής εθνικής συναίνεσης, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι χειρίστηκε την υπόθεση της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης με επικοινωνιακούς όρους. «Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. 

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. 

Στην απόφαση για ευρύ ανασχηματισμό, που θα οδηγήσει σε ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα και στην υπουργοποίηση κομματικών στελεχών αλλά και τεχνοκρατών, οδηγήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τα δικά του λεγόμενα, ύστερα από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, που μεταδόθηκε τη νύχτα, υπογράμμισε, αφού ανέδειξε εκ νέου την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Ελλάδα: «Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια, ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών.»

Στο σημείο αυτό στάθηκε στην προσπάθειά του να επιτύχει εθνική συναίνεση: «Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. 

Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. «Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

«Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα.» Με δεδομένη τη δήλωση του Πρωθυπουργού, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης πιθανότατα θα αρχίσει αύριο Παρασκευή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: