18 Ιουνίου, 2011

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 120 ΔΙΣ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013 
ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η Κομισιόν ζητεί μεταξύ άλλων να διευκολυνθεί η δήμευση 
των προϊόντων εγκλήματος και να διασφαλιστεί 
ότι τα εθνικά δικαστήρια θα μπορούν να επιβάλλουν 
τις αποφάσεις δήμευσης σε όλη την Ε.Ε.

Πολιτική εντολή στην Ευρωπαϊ­κή Επιτροπή έδωσαν οι ευρω­παϊκές κυβερνήσεις για την α­νάπτυξη κοινής προσέγγισης κα­τά της διαφθοράς, την οποία τέσ­σερις στους πέντε πολίτες της EE θεωρούν ως μείζον πρόβλη­μα στη χώρα τους και τονίζουν την ανάγκη αποφασιστικότερης πολιτικής δέσμευσης για την πά­ταξη αυτής της μορφής εγκλή­ματος, καθώς και των οικονομι­κών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που προκαλεί.

Νέα έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι όλα τα κράτη-μέλη διαθέτουν νομοθεσία κατά της διαφθοράς, αλλά δεν την εφαρμόζουν πάντα με συνέπεια. Πολλές χώρες δεν εφαρμόζουν ακόμη τους κανόνες της Ε.Ε. για την ποινικοποίηση της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας από ιδιωτικές επιχειρήσεις, σημειώνει η Επιτροπή, ζητώντας τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του ζητήματος. «Δωροδοκίες, μίζες και παράνομες πληρωμές από ιδιώτες, επιχειρήσεις και εγκληματικές οργανώσεις παρακάμπτουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και τιμωρούν τον έντιμο πολίτη», αναφέρεται στην έκθεση. Τονίζεται δε ότι το κόστος της διαφθοράς εκτιμάται σε 120 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η Επιτροπή καλείται να αναπτύξει δέσμη μέτρων για να ενισχύσει τις προσπάθειες πάταξης της διαφθοράς. Το πρώτο βήμα αφορά εκθέσεις αξιολόγησης - που θα δημοσιεύονται κάθε δύο χρόνια ξεκινώντας από το 2013 - και θα αποσκοπούν στην παρακολούθηση της προόδου που πραγματοποιεί κάθε χώρα για την πρόληψη και τη μείωση της διαφθοράς. Οι εκθέσεις αυτές θα συμπληρώνουν αντίστοιχες αξιολογήσεις που πραγματοποιούν διεθνείς οργανισμοί. Άλλες προτάσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία περιλαμβάνουν:

1/ Αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία δήμευσης των προϊόντων εγκλήματος και να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά δικαστήρια θα μπορούν να επιβάλλουν τις αποφάσεις δήμευσης σε όλη την Ένωση.

2/ Τροποποίηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, τα λογιστικά πρότυπα και τον υποχρεωτικό λογιστικό έλεγχο όσον αφορά τις επιχειρήσεις της Ε.Ε.

3/ Καλύτερη διερεύνηση της χρηματοοικονομικής διάστασης ποινικών υποθέσεων και παροχή βοήθειας στις κυβερνήσεις, ώστε να συλλέγουν ακριβέστερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με εγκληματικές ενέργειες.

4/ Προώθηση της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας και της κατάρτισης των οργάνων επιβολής του νόμου.

5/Χάραξη αποτελεσματικότερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της κατάχρησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων.

6/ Επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων κατά της διαφθοράς για τις χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην Ε.Ε.

7/Θέσπιση αυστηρότερων όρων κατά της διαφθοράς, ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας και επιχορηγήσεων σε άλλες χώρες.

8/ Στενότερη συνεργασία με υπηρεσίες της Ε.Ε., όπως η Europol και η Ευρω-παϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Δεν υπάρχουν σχόλια: