23 Μαΐου, 2011

Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑ Πολυδάπανη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καβάλα σε περίοδο πτώχευσης.

Λάβαμε το παρόν κείμενο στο e – mail μας και σας το παραθέτουμε αυτούσιο.

Θέλουμε βέβαια να σας υπενθυμίσουμε πως ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έχει παγώσει από διετίας και επ’ αόριστον όλες τις επίσημες επισκέψεις του, που έπρεπε να είχε κάνει βάσει Πρωτοκόλλου, μετά την Εκλογή του, στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, λόγω Οικονομικής κρίσης, σεβόμενος και συμπάσχων στο πρόβλημα του Ελληνικού Λαού.

______________________________________________

image

Καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Οι τοπικές εφημερίδες στην Καβάλα και στην Κομοτηνή έχουν στηλιτεύσει εδώ και αρκετό καιρός με άρθρα και ανταποκρίσεις τους το υπέρογκο κόστος της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στην Καβάλα σε περίοδο οικονομικής κρίσης για τον Ελληνικό λαό. Αρκεί μόνο ν' αναφερθεί ότι ένα δείπνο προς τιμή του Πρωθιεράρχη της Ορθοδοξίας ίσως υπερβεί το εξωφρενικό ποσό για την εποχή των 3.000 Ευρώ. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο στο εν λόγω δείπνο πρόκειται να προσφερθεί στον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έφτασε στην μακεδονική πόλη για να κηρύξει την έναρξη Διαχριστιανικού Συνεδρίου για τον Απόστολο Παύλο, ψαρόσουπα μεσογειακή με φαγκρί ή συναγρίδα, φιλέτο σολομού, κακαβιά με χριστόψαρο και φιλέτο γλώσσας με κρέμα λάιμ και σπαράγγια, συνοδεία κρασιού από 19-26 ευρώ την φιάλη. Επίσης, οι διοργανωτές του Συνεδρίου αναμένεται να σερβίρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους 70 συνδαιτυμόνες του γαρίδες ποσέ και να τον ...γλυκάνουν με μηλόπιτα με κρέμα μαστίχας, με μους γιαούρτι με ανανά. Η προκλητική αυτή... περιποίηση σε χαλεπούς καιρούς για τον Έλληνα φορολογούμενο ελάχιστα φαίνεται να απασχόλησε τόσο τους οικοδεσπότες όσο και τον... υψηλό φιλοξενούμενο.

Οι αυλικοί του Παναγιώτατου Πατριάρχη δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν όλες τις εφημερίδες; Δεν λαμβάνουν υπ' όψιν την λαϊκή δυσαρέσκεια και τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα; Δεν... πήρε κάτι το αυτί τους; Μήπως, πάλι, οι συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου απαξιούν να τον ενημερώσουν για τέτοιου είδους θέματα; Ο ίδιος, άραγε, δεν προβληματίζεται με τα γκουρμέ γεύματα και τις... φανταχτερές φροντίδες; Η πρόκληση, πάντων, των Ελλήνων πολιτών σε εποχές πτώχευσης και ανεργίας με λουκούλλεια δείπνα, σε καμία περίπτωση δε συνάδει με το χριστιανικό ήθος και την αγιορείτικη λιτότητα. Και είναι να απορεί κανείς πως ο κ. Βαρθολομαίος, ο αποκαλούμενος ως «Πράσινος» Πατριάρχης από τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για τις ευαισθησίες του για το περιβάλλον, δεν δείχνει παρόμοια ευαισθησία και για τα κοινωνικά ζητήματα. Στο χορό των... αρμυρών οικονομικά απολαύσεων - όπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος κατά την εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ», έδωσε το τελικό «ΟΚ» για τις... λουξάτες περιποιήσεις.

Επιβουλές κατά του Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από την πλευρά του, συνέχισε απτόητος το πρόγραμμα του. Προεξήρχε σε Πατριαρχικό Συλλείτουργο στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας στους Φιλίππους της Καβάλας, όπου μεταξύ άλλων συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Καβάλας Προκόπιος, Σάμου Ευσέβιος, Γουμεννίσης Δημήτριος και Δράμας Παύλος. Αμέσως μετά, τέλεσε αγιασμό στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, όπου βαπτίστηκε η Αγία Λυδία. Νωρίτερα, στην διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του το ΤΕΙ Καβάλας, άφησε αιχμές κατά εκείνων που επιβουλεύονται το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Υπήρχαν και υπάρχουν τόσες επιβουλές εναντίον αυτού του θεσμού. Από πολλές πηγές και πολλές προελεύσεις. Όχι πάντοτε και απαραιτήτως αλλόθρησκες και εχθρικές προελεύσεις», τόνισε με έμφαση ο Παναγιώτατος, στέλνοντας, ίσως, με αυτό τον τρόπο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Εκκλησιαστικοί κύκλοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι με αυτή την φράση ο Οικουμενικός Πατριάρχης «φωτογραφίζει».

Το Πατριαρχείο Μόσχας και το Πατριαρχείο Ρουμανίας, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε εχθρικές ενέργειες σε Ευρώπη και Αμερική κατά του Φαναριού.

Του Εμμανουήλ Μάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: