08 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, ο οποίος έζη στην Ηράκλειαν Πόντου κατά τους χρόνους του Λικινίου και είχεν ασπασθή τον Χριστιανισμόν. Αμα το έμαθεν αυτό ο Λικίνιος τον διέταξε να θυσιάση στα είδωλα. Ο άγιος συνεκέ-ντρωσε όλους τους Θεούς, στους οποίους επίστευε προτήτερα, οι οποίοι ήσαν από χρυσόν και άργυρον, τους συνέτριψε και εμοίρασε τον χρυσόν και άργυ-ρον εις τους πτωχούς. Αμα τα έμαθε αυτά ο Λικίνιος διέταξε και τον εβασάνι-σαν και έπειτα τον εσταύρωσαν. Αλλά την άλλην ημέραν ο Θεόδωρος ευρέθη υγιής. Τότε ο Λικίνιος τον απεκεφάλισεν.

2) Ο άγιος Ζαχαρίας ο προφήτης. Γεννήθηκε στην Γαλαάδ και ήταν από το γένος του Ισραήλ. Γέρων, μετά την αιχμαλωσίαν των Εβραίων από τους Βαβυ­λώνιους εγύρισεν εις τα Ιεροσόλυμα. Εκεί επροφήτευσε πολλά φοβερά σημεία. Ο Ζαχαρίας προφήτευσε και την διπλήν κρίσιν, η οποία μέλλει να γίνη (κατά την μέλλουσαν κρίσιν). Εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα.

3) Η αγία Μάρθα, η Μαρία και ο άγιος Λυκαρίων. Όλοι αφού ομολόγησαν πίστιν εις τον Χριστόν, εσταυρώθησαν και τέλος απεκεφαλίσθησαν δια ξίφους.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Νικηφόρος και Στέφανος. Εμαρτύρησαν και έλαβον τον στέφανον της νίκης.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Φιλάδελφος και Πολύκαρπος, ο άγιος Μακάριος και ο άγιος Πυργέτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 στο μέτωπο της Ηπείρου το ελληνικό πυροβολικό σφυροκοπεί τις οχυρές θέσεις των Τούρκων στο Μπιζάνι.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιδρομάς άτα­κτων Τούρκων.

Το 1921 στη Μ. Ασία οι Έλληνες δρουν δια περιπόλων και πυροβολικού.

Το 1922 Ολόκληρος η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας οργανώνεται για άμυνα.

Το 1941 οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπον της Αλβανίας επιτίθενται ενα­ντίον των ελληνικών εις τον τομέα Μπούμπεσι άνευ αποτελέσματος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Πρέβεζα.

Το 1949 τα Εθνικά στρατεύματα ελευθέρωσαν την πόλι του Καρπενησίου από τον Κομμουνιστικό ζυγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: