14 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αυξέντιος. Έζησε κατά τα έτη 408-450 επί βασιλέως Θεοδοσίου του Μικρού. Καταγόταν από την Ανατολή και ήταν σχολάριος το αξίωμα. Έγι­νε μοναχός στο όρος, το οποίον ευρίσκετο απέναντι της μικράς νήσου Οξείας πλησίον της Χάλκης. Ήταν σεβαστός από όλους δια τα προτερήματα του, ήταν καρτερικός στην πίστι. Έλαβε μέρος στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο εξ αιτίας της αιρέσεως των Νεστορίου και Ευτυχούς και απέθανεν την 14 Φεβρουαρίου.

2) Ο άγιος Μάρων. Έζησεν όλη την ζωή του άνευ στέγης στην κορυφή κά­ποιου όρους της Αντιοχείας προσευχόμενος. Έκτισε Ασκητήρια και Μοναστή­ρια πολλά και εθεράπευε όχι μόνον τα σώματα αλλά και τις ψυχές.

3) Ο άγιος Αβράμης, ο οποίος έζησε επί Θεοδοσίου του Μεγάλου και διε-κρίθη δια την πίστι την εγκράτεια και τα φιλανθρωπικά του έργα σαν μοναχός σαν ιερεύς και σαν επίσκοπος.

4) Ο άγ. νεομάρτυρας Νικόλαος. Γεννήθηκε στο χωρίον Ψάρι Κορινθίας. Υπέστη βασανιστήρια και απεκεφαλίσθηκε στην Κωνσταντινούπολι το έτος 1554.

5) Ο άγιος Δαμιανός. Καταγόταν από την Αράχωβα Ευρυτανίας, νέος έγινε μοναχός και συνελλήφθη από τους Τούρκους και μετά πολλά βάσανα εκρεμά-σθη και μετά τον έρριξαν στη φωτιά.

6) Ο άγιος Φιλίμων, επίσκοπος Γάζης.

7) Ο άγιος Γεώργιος από τη Μυτιλήνη, μαρτύρησε το 1693.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Καϊμακάμης της Πελοποννήσου συλ­λαμβάνει δια δόλου και κλείνεται στις φυλακές Τριπόλεως τους προκρίτους Πελοποννήσου. Μεταξύ των εγκλείστων ήσαν οι επίσκοποι Ανδρούσης Ιωσήφ, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Μονεμβασίας Χρύσανθος, Κορίνθου Κύριλλος, Δημητσάνης Φιλόθεος.

Το 1826 το Μεσολόγγιον δέχεται συνεχώς εχθρικές βόμβες.

Το 1913 στο μέτωπο της Ηπείρου συνεχίζεται η προπαρασκευή πυροβολι­κού εναντίον των θέσεων του Μπιζανίου.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων επι­κρατεί ηρεμία.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός ετοιμάζεται στη Μ. Ασία δια νέες μάχες.

Το 1922 σ' ολόκληρο το μετώπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας οι ιταλικές δυνάμεις προσπαθούν να α­νακαταλάβουν δια σφοδρών επιθέσεων εναντίον των Ελλήνων το ύψωμα Μα-ριτσά. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κρήτη.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image0014

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: