10 Φεβρουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Χαραλάμπης. Ήταν ιερεύς στην Μαγνησίαν της Μ. Ασίας. Έζη­σε τον τρίτον αιώνα μ.Χ. Κατά την εποχήν εκείνην ο αυτοκράτωρ Σεβήρος διέ­ταξε διωγμόν κατά των Χριστιανών συνέλαβον και τον ιερέα Χαράλαμπον και τον εφιιλάκισαν. Ο ηγεμόνας της Μ. Ασίας Λουκιανός διέταξε και έφεραν τον Χαράλαμπον ενώπιον του και του είπε: Χαράλαμπε αν αρνηθής τον Χριστόν και θυσιάσης εις τα είδωλα θ' αφεθής ελεύθερος. Ο άγιος Χαράλαμππος δεν εδέχθη και ο Λουκιανός διέταξε να τον γδάρουν ζωντανόν. Ο Χαράλαμπος υπέμενε το βασανιστήριον, χωρίς να βγάλη στεναγμόν. Οι δήμιοι του εθαύμα-σαν την καρτερίαν του και επίστευσαν εις τον Χριστόν, μαζί δε μ' αυτούς και τρεις γυναίκες αι οποίαι έβλεπον το βασανιστήριον. Όλοι αυτοί οι 5 οι οποίοι επίστευσαν απεκεφαλίσθησαν την ιδίαν στιγμήν.

2) Η αγία Ουαλεντίνη. Καταγόταν από την Καισάρειαν της Παλαιστίνης. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των Χριστιανών διετάχθη να θυσιάση εις τα είδω­λα και επειδή αρνήθηκε της επέβαλον βασανιστήρια και απέθανε. Μαζί της εμαρτύρησαν η Παρθένος Ενναθά και ο Παύλος.

3) Ο άγιος Ζήνων. Καταγόταν από την Καισάρειαν της Καπαδοκίας, από γονείς πλούσιους και περιφανείς, ήταν κομιστής των γραμμάτων του βασιλέως Ουάλεντος. Μετά το θάνατο του Ουάλεντος έγινε ασκητής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 συνάπτεται σφοδρή μάχη μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων παρά τον ποταμόν Λιγιώτη της περι­φερείας Μυλοποτάμου Κρήτης. Οι Τούρκοι ορμηθέντες από το Ρέθυμνο επιτί­θενται κατά των Ελλήνων οι οποίοι είχον αρχηγούς τους Μελιδόνη, Βουρδου-μπά και Δαμβέργη. Οι Έλληνες ανθίστανται σθεναρά και στη συνέχεια επιτί­θενται και τρέπουν εις φυγήν τους Τούρκους φονεύσαντες περί τους 300. Από τους Έλληνες εφονεύθησαν 50 μεταξύ των οποίων ο Γ. Μουριώτης.

Το 1913 συνεχίζεται μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ο αγώνας πυροβολικού στο Μπιζάνι.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων εναντίον των Τούρκων.

Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπον στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 βάσει σχεδίου του ελληνικού επιτελείου η ελληνική στρατιά καθα­ρίζει τις περιοχές της.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών σημειούται δράσις πυροβολικού και περιπόλων. Η ιταλική αεροπορία εβομ-βάρδισε την Πρέβεζα, Βόλο και Κρήτη.

Το 1947 δια της συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων παραχωρούνται τα Δωδε­κάνησα στην μητέρα Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: