18 Ιανουαρίου, 2011

Ασύδοτος ο μητροπολίτης Σάμου καταστρέφει το περιβάλλον

image

Το καλοκαίρι του 2009 o Σαµιώτης δηµοσιογράφος, Γιάννης Νέγρης, έφερε στη δηµοσιότητα τα έργα και τις ηµέρες της Mητρόπολης Σάµου στο ακρωτήρι του Κότσικα, στην ανατολική πλευρά της Σάµου.

Εκεί «µε τη βοήθεια του θεού», µε τις ευλογίες του τοπικού µητροπολίτη και της κοινοπραξίας Σ. Τσακουµάγκος Α.Τ.Ε. - Εργοδοµική Α.Τ.Ε., και µε τον Δήµο Βαθέος και τη Νοµαρχία Σάµου να κάνουν τα στραβά µάτια, η πλαγιά έγινε ίσωµα, ο γκρεµός ευθεία, η παραλία οικόπεδο µε θέα και ένα παλιό πέτρινο κτήριο κατασκηνώσεις.

Με αφορµή τη διάνοιξη ενός δρόµου, ο µητροπολίτης Σάµου, Ικαρίας και Κορσεών, Ευσέβιος, µε τη βοήθεια του εργολάβου, µπάζωσε αρχικά µια πλαγιά που ανήκει στη µητρόπολη µέσα στην οποία υπάρχει και το Ιερό Μετόχι Ζωοδόχου Πηγής Κότσικα (µοναστήρι της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής) και έστησε το δικό του µικρό «Βατοπέδι».

Με βάση τις ευεργετικές διατάξεις που προσφέρει ο περίφηµος νόµος περί ναοδοµίας και µε µια «ύποπτη» άδεια (95/09) που εκδόθηκε από την Πολεοδοµία Σάµου, αλλά δεν φέρει τις απαραίτητες υπογραφές, µετέτρεψε ένα παλιό οίκηµα σε κτήριο των κατασκηνώσεων της µητρόπολης, έκοψε τα δέντρα, επέκτεινε τις µάντρες της µονής καταπατώντας δηµόσια δασική έκταση, και µετέτρεψε µια πλαγιά σε οικόπεδο πρώτης κατηγορίας. Όλα αυτά φυσικά, για το καλό του χριστεπώνυµου πλήθους και των γερόντων της Ορθοδοξίας!

Η διάνοιξη του δρόµου και οι ιερές µπίζνες

Όταν ξεκίνησε η διάνοιξη της περιµετρικής οδού Βαθέος Σάµου, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για εναπόθεση του χώµατος απ’ τις εκσκαφές, ο ανάδοχος εργολάβος απευθύνθηκε στους ιδιώτες των οποίων τα κτήµατα γειτνίαζαν µε το σηµείο της διάνοιξης και τους ρώτησε αν θα ήθελαν να τοποθετηθούν σε αυτά κάποιες ποσότητες προϊόντων εκσκαφής.

Η µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου προέβλεπε ειδικό χώρο εναπόθεσης των µπαζών, το κόστος όµως για τη µεταφορά τόνων χώµατος και πέτρας ήταν µεγάλο. Έτσι βρέθηκε µια οικονοµική λύση, που µετέτρεψε όλη την περιοχή σε κρανίου τόπο.Επί δυόµισι χρόνια, ο Μεσόκαµπος γέµιζε χώµα, ο δρόµος από το Βαθύ µέχρι το Κοκκάρι το ίδιο, και τελικά – µε τη συναίνεση της Μητρόπολης – µπαζώθηκε και η περιοχή Κότσικα. Μετά το σχετικό µπάζωµα, ο περίβολος του µοναστηριού της Παναγίας, που οριοθετούσε την ιδιοκτησία της µονής, ως εκ θαύµατος άνοιξε και απλώθηκε ανατολικά, δυτικά και βόρεια. Νότια δεν επεκτάθηκε γιατί εκεί ευτυχώς υπάρχει ο δηµόσιος δρόµος.

Κάτω από τόνους µπάζα θάφτηκε κυριολεκτικά ένα τµήµα της δηµόσιας δασικής έκτασης. Τους κέδρους αντικατέστησαν επίπεδα οικόπεδα µε οικιστικό προφανώς προσανατολισµό. Τα αιωνόβια δέντρα που κόπηκαν και γειτνίαζαν µε τα ήδη υπάρχοντα οικήµατα του µοναστηριού – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – ήταν γιγαντιαίων διαστάσεων. Τα τεράστια πλατάνια εµπόδιζαν προφανώς τη θέα προς το ιδιοκτησιακό «όραµα» που είχε ο µητροπολίτης Σάµου, Ευσέβιος. Ήθελε ο χώρος να ανοίξει!

Με βαριά καρδιά η Νομαρχία Σάμου επέβαλε το «βαρύ» πρόστιμο των 1.500 ευρώ στη Μητρόπολη Σάμου.

Οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, όταν στις 15 Αυγούστου 2009 βρέθηκαν στον περίβολο του µοναστηριού έµειναν άναυδοι βλέποντας τους κορµούς από τα πελώρια πλατάνια να έχουν καταντήσει καθίσµατα! Πριν από µερικά χρόνια η µητρόπολη έχτισε µέσα στα τότε όρια του µοναστηριακού περίβολου ένα διώροφο κτήριο (απαύγασµα συµµετρίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας), κλείνοντας το µονοπάτι για την παραλία κάτω από το µοναστήρι.

Ως δικαιολογία χρησιµοποιήθηκε η ανάγκη προστασίας της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τώρα που η παραλία µπαζώθηκε και το παλιό µονοπάτι θάφτηκε, η εν λόγω περιουσία όχι µόνο προστατεύεται επαρκώς αλλά πολλαπλασιάζεται κιόλας. Μετά το πρόστιμο ο μητροπολίτης Ευσέβιος, που μέχρι τότε έλεγε ότι όλοι ψεύδονται και βάλλουν εναντίον του άδικα, υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει το περιβάλλον! Φύτεψε μερικά δεντράκια... αλλά στη θέση τους φύτρωσε... γήπεδο ποδοσφαίρου.

«Η Βίγλα» και ο Ρακιντζής

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των «ιερών» πράξεων ανέδειξε και η τοπική οικολογική εφηµερίδα «Η Βίγλα». Τον Αύγουστο του 2009, κατά τη διάρκεια σύντοµης επίσκεψης που πραγµατοποίησε στο νησί ο γενικός επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης, Λέοντας Ρακιντζής, ο δηµοσιογράφος Γιάννης Νέγρης του έδωσε ένα αντίγραφο της εφηµερίδας και του ζήτησε να ρίξει µια µατιά σε όσα δηµοσιεύονταν.

Ο κ. Ρακιντζής αµέσως έδωσε εντολή σε όλες τις αρµόδιες υπηρεσίες του νησιού να δράσουν, να ελέγξουν, να καταγράψουν και να ακολουθήσουν το γράµµα του νόµου. Η ασυλία µε την οποία αντιµετωπιζόταν η αντιπεριβαλλοντική δράση της µητρόπολης έληγε, αν και µε µικρό τίµηµα τελικά για την ίδια.

Έως τότε, δηλαδή επί δυόµισι περίπου χρόνια, όλοι έβλεπαν την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελούνταν αλλά κανείς δεν µιλούσε. Ποιος θα τα έβαζε µε τον µητροπολίτη Ευσέβιο; Ας µην ξεχνάµε ότι είναι άλλωστε και ο τοπικός αντιπρόσωπος του θεού στη Σάµο!

Ο κ. Ρακιντζής όµως, παρακάµπτοντας θεούς και δαίµονες, τους έβαλε να ψάξουν, προκειµένου να προστατευθεί το περιβάλλον από τις αυθαίρετες παρεµβάσεις.

Δουλειές µε φούντες

Όσο οι ντόπιοι δηµοσιογράφοι έψαχναν το θέµα, πριν την καθοριστική παρέµβαση Ρακιντζή, τόσο ο «άγιος» Σάµου ενοχλούνταν. Όσο ο κ. Νέγρης έβγαζε στη φόρα τι γινόταν και έθετε ερωτήµατα στις αρµόδιες υπηρεσίες τόσο ο µητροπολίτης Ευσέβιος ισχυριζόταν «live» ότι όλοι εκείνοι που αντιδρούσαν είναι ψεύτες και συκοφάντες µε µοναδικό σκοπό να εκθέσουν την εκκλησία και το έργο της! Στις 25 Ιουλίου 2009 ο κ. Ευσέβιος µιλώντας στον δηµοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου στον ραδιοφωνικό σταθµό Radio 2000 FM αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στον Κότσικα:

«...Λέτε να θέλουµε να γίνει κρανίου τόπος; Σκέφτηκαν µε τι χρήµατα έγιναν αυτά; Αν δεν θέλουν να φτιάξουµε τίποτα στον τόπο µας, να το ξέρουµε να µην κάνουµε τίποτα! Τα ίδια είχα ακούσει για το Επισκοπείο, τη Βροντιανή, την Αγία Ζώνη... Κάποτε κουράζουν όλα αυτά! Αξίζει τον κόπο να ζητιανεύω;».

Τελικά στις 29 Οκτωβρίου 2009 η Νοµαρχία Σάµου αναγκάζεται – µε βαριά καρδιά, είναι η αλήθεια – µετά την αυτοψία που είχε κάνει στις 7 Αυγούστου 2009 (κατ’ εντολή Ρακιντζή) το Κλιµάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) να επιβάλει στη Μητρόπολη Σάµου πρόστιµο που έφτανε το «αστρονοµικό» ποσό των 1.500 ευρώ (!) για ρίψη µεγάλου όγκου υλικών εκσκαφών, µε αποτέλεσµα την εκτεταµένη καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή Κότσικα, ενώ η πρόταση του Κ.Ε.Π.ΠΕ. ήταν το πρόστιµο να φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Πέραν του «εξαντλητικού» προστίµου που της επιβλήθηκε, η Μητρόπολη Σάµου είναι υποχρεωµένη µε µελέτη που πρέπει να καταθέσει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νοµαρχίας να αποκαταστήσει τον χώρο. Να ξαναφυτέψει δηλαδή τα αιωνόβια πλατάνια, να αποµακρύνει τους τόνους χώµατος, να ξαναζωντανέψει τους κέδρους!

Πρόβληµα και µε την πολεοδοµική άδεια

Η άδεια που έβγαλε το Τµήµα Έκδοσης Πολεοδοµικών Αδειών της Νοµαρχίας Σάµου προς τη µητρόπολη αναφέρει ότι αδειοδοτεί µόνο την «επισκευή παλαιάς λιθόκτιστης διώροφης οικίας». Αιτιολογική έκθεση (που είναι υποχρεωτική βάσει της εγκυκλίου 65/90) στην οποία θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις εργασίες που θα γίνουν, δεν υπάρχει. Η υπάρχουσα άδεια δεν ήταν καν θεωρηµένη από το οικείο αστυνοµικό τµήµα προκειµένου να γίνει η απαραίτητη εκτέλεση των εργασιών.

Βάσει ποιας µελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αδειοδοτήθηκε η µητρόπολη να καταστρέψει τους τόσο σπάνιους για την ελληνική χλωρίδα κέδρους και τα αιωνόβια πλατάνια µέσα από την αυλή του µοναστηριού; Η µητρόπολη παρανόµησε αλλά κανείς δεν της τράβηξε το αυτί. Κανείς δεν την έστειλε στον εισαγγελέα και ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κάποιοι προφανώς ενώπιον θεού και νόµων είναι πιο ίσοι από άλλους!

Ο μητροπολίτης Ευσέβιος, σχεδόν δύο χρόνια μετά, αντί να αποκαταστήσει το περιβάλλον ως όφειλε και όπως είχε δεσμευτεί, έφτιαξε πάνω στα μπάζα της πλαγιάς ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, προφανώς για να πάρει με το μέρος του τη νεολαία.

Τι απάντησαν τότε οι αρµόδιοι

Ο τότε λιµενάρχης Σάµου, Στέλιος Παρτσάφας, όταν ρωτήθηκε σχετικά µε το θέµα, απάντησε ότι δεν γνώριζε αν είχε µπαζωθεί ο αιγιαλός και η παραλία. Αυτό που εξόφθαλµα και ο πλέον άσχετος διαπίστωνε, ο λιµενάρχης δεν µπορούσε να το δει. Ο προϊστάµενος της Πολεοδοµίας Σάµου ανέφερε ότι συντάσσεται ειδικό πρωτόκολλο, ενώ η Κτηµατική Υπηρεσία, µέσω του προϊσταµένου της Αλκιβιάδη Φουντεδάκη, ανέμενε να της κατατεθούν από τη µητρόπολη τα συµβόλαια ιδιοκτησίας, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω. Ο τότε δήµαρχος Βαθέος, Φίλιππος Πετρούσκας, τόνιζε πως ο δήµος ουδεµία ανάµειξη έχει, καθώς η εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής αποτελεί ευθύνη του εργολάβου, παρόλο που ο τότε δηµοτικός σύµβουλος, Μανώλης Βασιλειάς, δήλωνε ότι την ευθύνη της εφαρµογής της περιβαλλοντικής µελέτης την έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήµου Βαθέος.

Στην υπόθεση πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και ο τότε νοµάρχης Σάµου, Εµµανουήλ Κάρλας, όχι µόνο γιατί το πρόστιµο που τελικά επέβαλε, αξίζει όσο µερικοί τόνοι καυσόξυλα, αλλά κυρίως γιατί όλο το προηγούµενο διάστηµα προτίµησε ενώπιον του αντιπροσώπου του θεού (στη Σάµο) και των ανθρώπων της Σάµου (που φώναζαν για την καταστροφή) να το παίξει Πόντιος Πιλάτος.

Η απεριόριστη ανοχή στις δραστηριότητες της µητρόπολης αποδεικνύει όχι µόνο τις αγκυλώσεις µιας τοπικής κοινωνίας αλλά και την υποκρισία των δηµόσιων κατά τα άλλα λειτουργών. Το έγγραφο του επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης τούς ανάγκασε να τρέχουν εκ των υστέρων, για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.

Όλες οι υπηρεσίες έκαναν µόνο τα στραβά τα µάτια. Η καταστροφή έγινε, και είναι αδύνατον το περιβάλλον να επανέλθει στην προηγούµενη φυσική κατάσταση, ακόµα κι αν ο θεός θελήσει να βάλει το χέρι του, κάτι για το οποίο πολύ αµφιβάλλουµε!

Υπάρχει κράτος;

Ο Γιάννης Νέγρης ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί συστηματικά την υπόθεση εξηγεί: «Αν όλες αυτές τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας τις έκανε ένας απλός πολίτης θα είχε φάει πολλά χρόνια φυλακή, στη περίπτωση της Μητρόπολης Σάμου όμως οι νόμοι του κράτους έχουν καταργηθεί στη πράξη.

Αν και βρισκόμαστε στο “σωτήριο” έτος 2011 όλοι φοβούνται να τοποθετηθούν για όλα αυτά. Ο βουλευτής του νομού, ο νομάρχης, ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι σιωπούν… σκόπιμα για να μη χάσουν την ευλογία του…

Στις 9 0κτωμβρίου 2009 η Ιερά Μητρόπολης Σάμου απαντούσε σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Σάμου και έδινε την διαβεβαίωση ότι θα πράξει τα δέοντα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Αν και πέρασε αρκετός χρόνος από την διαβεβαίωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, η Μητρόπολης Σάμου αντί να συμμορφωθεί με τα έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας, με τα έγγραφα της Πολεοδομίας Σάμου, με τα έγγραφα του Λιμεναρχείου, με την απόφαση του nομάρχη περί αποκατάστασης του Περιβάλλοντος χώρου αλλά και με τα έγγραφα του Τμήματος Προστασίας του Περιβάλλοντος, αποφάσισε να κάνει του κεφαλιού της και να μη τηρήσει και την δική της έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα αποκαταστήσει το περιβάλλον.

Αντί λοιπόν να συμμορφωθεί, ξέχασε να στείλει την περιβαλλοντική μελέτη στο αρμόδιο τμήμα με αποτέλεσμα το Τμήμα Περιβάλλοντος με έγγραφο προς τη μητρόπολη Σάμου να επανέρχεται και να ζητεί τη παύση των εργασιών μέχρι τη λήψη των απαιτουμένων εγκρίσεων.

Όλα αυτά ο μητροπολίτης Σάμου, Ευσέβιος, τα αγνόησε παντελώς και επιδεικτικά προσβάλλοντας και το περί δικαίου αίσθημα αλλά και τον σεβασμό που όφειλε να έχει προς τους νόμους του κράτους. Τη στιγμή που το αρμόδιο τμήμα κοινοποιούσε στη μητρόπολη τη παύση των εργασιών αυτή συνέχισε και τελείωσε το γήπεδο ποδοσφαίρου (!) πάνω στη μπαζωμένη πλαγιά μέσα στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσικα της Σάμου.

Εμείς επειδή έχουμε αναρτήσει πολλά στοιχεία περί της ιδιοκτησίας της Μονής και επειδή αμφισβητούμε και την συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης των στρεμμάτων από τον τότε ηγούμενο ενός ανυπάρκτου ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Βροντιανής προς την Μητρόπολη Σάμου των 70 περίπου στρεμμάτων (Το Μετόχι του Κότσικα ανήκει στο Μοναστήρι της Βροντιανής νομικά)και επειδή γνωρίζουμε ότι και σύντομα θα υπάρξει και διεκδίκηση μέρους των στρεμμάτων παρακολουθούμε στενά της υπόθεση και περιμένουμε την εξέλιξη της» τονίζει ο Γιάννης Νέγρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: