08 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Δομνίκη. Η αγία καταγόταν από την Καρθαγένη της Αφρικής. Μίαν ημέραν μετά 4 άλλων παρθένων πήγε στην Κων/πολη και ο πατριάρχης Νεκτάριος τις εβάπτισε. Μετά το βάπτισμα έγινε μοναχή και με την προσευχή της θαυματουρ­γούσε.

2) Ο άγιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης. Ο άγιος καταγόταν από την Κύπρο. Όταν εμεγάλωσε πήγε εις τους Αγίους τόπους και έγινε μοναχός στο μοναστήρι του Χο-ζεβά. Εκεί εμόνασε και με την πίστη του θαυματούργησε. Εθεράπευσε το παράλυ­το χέρι γέροντα μοναχού, που τον εράπισε και ανέστησε νεκρόν νήπιον ενός γεωρ­γού από την Ιεριχώ.

3) Ο άγιος Ιουλιανός και η σύζυγος του Βασίλισσα. Ο άγιος καταγόταν από την Αντινοούπολιν της Αιγύπτου. Έγινε μοναχός καθώς και η γυναίκα του. Η πίστις του εις τον Χριστόν ήταν μεγάλη. Παρά τα μαρτύρια, τα οποία υπέστη δια να αρ-νηθή τον Χριστόν δεν εδειλίασε αλλά και εθαυματούργησε κατά την ώραν του μαρτυρίου και οι βασανιστές επίστευσαν εις τον Χριστόν.

4) Ο άγιος Καρτέριος. Ο άγιος ήταν ιερέας και διδάσκαλος και εδίδασκε τον Χριστιανισμόν. Για την πίστιν του εβασανίσθηκε και κλείσθηκε στις φυλακές. Αλ­λά την ιδίαν ημέραν ηλευθερώθη παρά αγγέλου. Πλήθη κόσμου εβαπτίσθηκαν α­πό αυτόν εις τον Χριστόν.

5) Οι άγιοι Κέλσιος, Αντώνιος, Θεόφιλος, Ελλάδιος, Αγάθων, Κύρος, Αττικός και Σαμαίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 ο Τούρκος Ντελή Αχμέτ πασάς στην Ακρά-ταν διαπραγματεύεται την παράδοσίν του στους οπλαρχηγούς Πετμεζά-Ζαΐμη.

Το 1828 ο 1ος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας φθάνει στο Ναύπλιο.

Το 1854 γίνεται εξέγερσις των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων και στας θέσεις Παλαιοπαναγιά και Σκουληκαριά της Άρτας και γίνεται σφοδρή μάχη μεταξύ ε­ξεγερθέντων και Τούρκων.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων που κατέχουν το Μπιζάνι και κερδίζουν έδαφος.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει την περιοχή που ελέγ­χει.

Το 1921 ο Ετέμ Βέης παραδίδεται στα ελληνικά φυλάκια του Εκστρατευτικού Σώματος της Μ. Ασίας και 2.000 Τούρκοι.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια περιπόλων.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών γί­νεται δράσις πυροβολικού. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Άρτα και Θεσ­σαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: