07 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η Σύναξις του Προφήτου και Βαπτιστου Ιωάννου Προδρόμου. Η Εκκλη­σία μας γιορτάζει την επομένην των Θεοφανείων τον Ιωάννην τον βαπτιστή διότι έλαβε μέρος στο Βάπτισμα του Κυρίου. Επίσης την ιδία ημέρα μετεφέρθη η αγία χείρα του Ιωάννου του Βαπτιστου στην Κωνσταντινούπολη (τα του βίου του Βαπτιστου αναφέρομεν σε άλλη σελίδα).

2) Ο άγιος νεομάρτυς Αθανάσιος. Ο άγιος γεννήθηκε στην Αττάλεια και εκεί έζησε. Είχε βαθεία πίστη εις τον Χριστόν. Οι Μωαμεθανοί ηθέλησαν να κάμνωσι τον άγιον να αρνηθή τον Χριστόν και φρικτά τον εβασάνισαν. Το α­ποτέλεσμα υπήρξεν αντίθετο. Ο άγιος παρά τα βασανιστήρια ομολογούσε την πίστη εις τον Χριστόν και για τούτο εθανατώθει αποκεφαλισθείς με ξίφος. Το λείψανον του αγίου επί τρεις ημέρες βρισκόταν άταφον και παρ' ότι υπήρχαν πολλοί σκύλοι κανείς δεν επείραξε αυτό. Την τρίτην ημέρα έλαβον οι χριστια­νοί την άδεια και έθαψαν το λείψανο.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις που δρούσαν στην περιοχή της Ηπείρου επιτίθενται κατά μέτωπον εναντίον των οχυρωμένων Τούρκων στο Μπιζάνι. Η σφοδρή επίθεση των Ελλήνων επιφέρει κάμψιν των τουρκικών δυνάμεων του Μπιζανίου. Την κάμψιν δεν εξεμεταλλεύθηκαν οι ε­πιτιθέμενοι. Την ίδια ημέρα οι ελληνικές προσκοπικές δυνάμεις επιτίθενται ε­ναντίον των Τούρκων.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός δέχεται επίθεσιν από τους Τούρκους στο Αχμετλί. Η επίθεσις απεκρούσθη (απώλειες Ελλήνων 7 νεκροί και 12 τραυματίες).

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

Το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας οι Ιταλοί εξαπολύουν σφοδρή επίθεση εναντίον των ελληνικών θέσεων χωρίς να επιτύχουν εδαφικό κέρδος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κορυτσά.

Το 1944 οι Γερμανοί προβαίνουν στο σκοπευτήριο Καισαριανής στην εκτέ­λεση 52 Ελλήνων πατριωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: