04 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η σύναξις των Εβδομήκοντα Αποστόλων. Οι εβδομήκοντα απόστολοι ε­ξελέγησαν από τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και απέστειλεν αυτούς ανά δύο προ προσώπου αυτού εις πάσαν πόλιν και τόπον ου ήμελλεν αυτός έρχεσθαι (Λουκάς κεφ. ι' [1-16]). Άπαντες οι απόστολοι εκήρυξαν το Ευαγγέλιον της Βασιλείας του Χριστού. Αυτοί κατά την ημέρα της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος ήσαν μαζί με τους 12 μαθητές του Κυρίου.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ζώσιμος και Αθανάσιος Κομενταρησίου. Ο άγιος Ζώ-σιμος βασανίσθηκε δια να απαρνηθή τον Χριστόν δεν έπραξε αυτό αλλά αντί­θετα εκήρυξε τον Κύριον.

3) Η αγία Απολλιναρία. Η αγία ήταν κόρη του Διοικητή της Ρώμης Ανθε-μίου. Αύτη παρέμεινε παρθένος· ασκήτευε σε ένα δάσος με άλλους ασκητές. Επειδή κατά την προηγουμένη άσκησίν της είχε μεταβληθή το δέρμα της δεν ανεγνωρίσθηκε από τους άλλους ασκητές και την απεκάλουν Δωρόθεον. Μετά τον θάνατο της ανεγνώρισαν αυτήν σαν γυναίκα.

4) Ο νέος οσιομάρτυρας Ονούφριος. Ο άγιος καταγόταν από τον Τύρνα-βον. Όταν εμεγάλωσε έγινε μοναχός στο Αγιον όρος και έλαβε το όνομα Ο­νούφριος. Όταν εκλήθηκε να αρνηθή τον Χριστόν, δεν έπραξε τούτο, αλλά το αντίθετον εκήρυξεν Αυτόν δια τούτο απεκεφαλίσθη το έτος 1818.

5) Οι άγιοι Θεόκτιστος, Ευθύμιος ο νέος, εξ μάρτυρες, Χρύσανθος και Ευ­φημία, Ευθύμιος ο Βατοπεδίου και οι δώδεκα μοναχοί οι Βατοπεδινοί.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 ο ελληνικός στρατός της Ηπείρου σφυ­ροκοπεί τις τουρκικές θέσεις με πυροβολικό.

1920. Ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία κάνει επιχειρήσεις αναγνωρίσεως.

1921. Εις το μέτωπον της Μ. Ασίας ο ελληνικός στρατός μάχεται μάχες πε­ριπόλων.

1922. Η ελληνική στρατιά στη Μικρά Ασία προβαίνει στην διάρθρωση των δυνάμεων της.

Το 1941 Στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις στην περιοχήν του Β' σώματος ελληνικού Στρατού προβαίνουν σε αντεπίθεσι άνευ αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: