29 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb14_t

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Ιγνατίου. Έγινε διάδοχος των α­ποστόλων και δεύτερος επίσκοπος Αντιοχείας. Ο άγιος κλήθηκε στη Ρώμη και μη αρνηθείς τον Χριστόν κατεσπαράχθη από τα θηρία στα οποία τον έρριξαν.

2) Οι άγιοι επτά μάρτυρες Φιλόθεος, Υπερέχιος, 'Αβιβος, Ιουλιανός, Ρωμα­νός, Ιάκωβος και Παρηγόριος. Όλοι οι βασανισθέντες σκληρά διότι επίστευον εις τον Χριστόν, παρέδωσαν τις ψυχές των εις τον Κύριον.

3) Οι άγιοι Σιλουανός επίσκοπος Εμεσηνών, Λουκάς διάκονος και Μώκιος αναγνώστης. Και οι τρεις δια την πίστι τους εις τον Χριστόν, ρίχθηκαν στους λέοντας.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Σάρβηλος και αδελφή του Βεβαία. Και οι δύο άγιοι ένεκα της πίστεως των εις τον Χριστόν υποβλήθηκαν σε πολλά βασανιστήρια και τέλος απεκεφαλίσθησαν.5) Ο άγιος Βαρσιμαίος ο επίσκοπος Εδέσης. 6) Ο άγιος Aφραάτης. 7) Ο άγιος Aκεψίμας. 8) Ο άγιος νεομάρτυς Δημήτριος ο Χιοπολίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1829 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επανα­στατών υπό τόν Υψηλάντην και Τούρκων, παρά το Μαρτίνον Λοκρίδος. Απο­τέλεσμα της μάχης υπήρξε η άτακτος φυγή των Τούρκων.

Το 1913 συνεχίζεται ο αγώνας του ελληνικού στρατού στην Ήπειρον δια την απελευθέρωσίν της.

1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός συνάπτει μικροσυμπλοκές με τους Τούρκους.

Το 1921 Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση πυροβολικού. Το 1922 η ελληνική στρατειά Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1941 Αποθνήσκει ο Ιωάννης Μεταξάς. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για το ελληνικό έθνος. Στο αλβανικό μέτωπο, οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Ιταλών εις τον τομέα Τρεμπεσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: