27 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1_thumb1_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η ανακομιδή του λειψάνου του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο άγιος γεν­νήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Ο πατέρας του Σεκούνδος και η μητέρα του Ανθούσα τον ανέθρεψαν χριστιανικώτατα. Όταν έγινε 20 χρονών ακολούθησε τον μοναχικόν βίον και έγραψε πολλούς λόγους, όπως περί ιερωσύνης, περί παρθενίας και θαυματουργούσε. Επί πατριάρχου Φλαβιανού έγινε ιερέας και μετά 16 χρόνια έγινε πατριάρχης Κων/πόλεως. Ανέλαβεν τα καθήκοντα του πατριάρχου και εργάσθηκε σε όλους τους τομείς. Έγραψε λόγους, εβοήθησε τους έχοντας ανάγκην και κατηγόρησε ακόμη και τους αυτοκράτορες. Ένεκα του ελέγχου εδιώχθη και εξορίσθη πολλές φορές και απέθανε στην εξορία. Τα έργα του, οι λόγοι του, οι ύμνοι του και η θεία λειτουργία, είναι εκείνα τα οποία ακούομεν σήμερα στις εκκλησίες.

2) Η αγία Μαρκιανή.

3) Ο άγιος Κλαύδιος.

4) Ο άγιος Αιγύπτιος.

5) Ο άγιος νεομάρτυρας Δημήτριος. Εμαρτύρησεν στην Κωνσταντινούπολιν και απεκεφαλίσθη επειδή δεν αρνήθηκε τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο τουρκικός στόλος διαλύει την πολιορ-κίαν της Μεθώνης και σιτίζη την πόλι.

Το 1827 στο Καματερό Αττικής οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Τούρ­κων και παρ' όλη την επιδειχθείσα ανδρεία, χάνουν την μάχη και αφήσαν επί του πεδίου της μάχης 300 νεκρούς.

Το 1913 συνεχίζεται μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων ο αγώνας πυροβολικού.

Το 1921 στη Μ. Ασίαν οι αντιμαχόμενοι Έλληνες και Τούρκοι δρουν δια πυροβόλων.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας έδρασε με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1941 οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αλβανίας και ιδίως στην πε-ριοχήν του Α' σώματος στρατού, επιτίθενται σφοδρά και αναγκάζουν τας δυνά­μεις του Α' σώματος ελληνικού στρατού να συμπτυχθούν ολίγον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: