25 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Γεννήθηκε στο χωρίο Αριανζός της Καπ­παδοκίας. Οι γονείς του Γρηγόριος και Νόννα ήσαν πλούσιοι. Η μητέρα του Γρηγορίου ήταν χριστιανή ευσεβής και ανέθρεψε τον άγιον χριστιανικώτατα. Τα γράμματα έμαθε στην πατρίδα του και κατόπιν στην Καισαρεία και Αλε­ξάνδρεια και δια τις φιλοσοφικές σπουδές του πήγε στην Αθήνα. Εκεί συνεδέ-θη με τον Μ. Βασίλειον. 'Οταν επανήλθε στην πατρίδα του εχειροτονήθη πρε­σβύτερος και ακολούθως επίσκοπος, εξελέγη δε και πατριάρχης. Η δράσις του αγίου ήταν μεγάλη. Ωδήγησε το σκάφος της ορθοδόξου πίστεως στην ευθεία οδόν έγραψε πολλούς σοφούς λόγους, οι οποίοι σώζονται και πολλούς εκκλη­σιαστικούς ύμνους, οι οποίοι διαβάζονται καθημερινά στην εκκλησίαν. Σε ηλι-κίαν 62 ετών εξεδήμησε εις Κύριον.

2) Ο άγιος Πούπλιος. Καταγόταν από το Ζεύγμα Μεσοποταμίας και εκεί εμόνασε ειρηνικά και εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Ο άγιος Μαρής. Εμόνασε χρόνια 37 και ειρηνικά ετελείωσε τον βίον του.

4) Ο άγιος Απολλώς. Ενάρετος και πιστός εμόνασε επί πολλά χρόνια θαυ­ματουργώντας και εξεδήμησε ειρηνικά εις Χριστόν.

5) Η αγία Μεδούλη.

6) Ο άγιος Καστίνος. Καταγόταν από τη Ρώμη και ήταν πρώτα ειδωλολά­τρης και συγκλητικός. Έγινε χριστιανός και χειροτονήθηκε επίσκοπος. Σαν ε­πίσκοπος έδρασε ποικιλότροπα.

7) Ο άγιος νεομάρτυρας Αυξέντιος. Καταγόταν από την Βελλά Ηπείρου. Εμαρτύρησε και απεκεφαλίσθη δια τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 στο μοναστήριο του αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς οι Έλληνες κατόπιν σκληρός μάχης νικούν τους Τούρκους. Το 1833 άφιξη του Όθωνος στην Ελλάδα.

Το 1913 μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων σημειώνεται δράση πυροβολικού.

Το 1920 στην Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις άτα­κτων Τούρκων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

Το 1922 Στο μέτωπο της Μ. Ασίας δράση περιπόλων.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις λόγω του ψύχους απο­σύρονται από τον τομέα Τρεμπεσίνας. Οι Ιταλοί θέλοντας να εκμεταλλευθούν το γεγονός αυτό εξαπολύουν επίθεσι εναντίον του ελληνικού στρατού αλλ' ου­δέν επιτυγχάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: