24 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ξένη. Καταγόταν από τη Ρώμη από γονείς πλουσίους και ευσε­βείς, επειδή ήθελε να μείνη αγνή δεν εδέχθη να έλθη σε γάμου κοινωνίαν και με δύο δούλες της έφυγε από την πατρική οικία και έφθασε στην νήσο Κω. Εκεί έγιναν μοναχαί και εμόνασαν μαζί με τις δύο δούλες της σε μοναστήριο της Μυλάσσης της Μ. Ασίας. Εξεδήμησαν και οι τρεις εις Κύριον ειρηνικά.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Παύλος, Παυσίριος, Θεοδοτιών οι αδελφοί. Και οι τρεις άγιοι εμαρτύρησαν ένεκα της χριστιανικής των πίστεως.

3) Ο άγιος Βαβύλας και οι μαθητές αυτού Αγάπιος και Τιμόθεος. Ο άγιος Βαβύλας καταγόταν από την Αντιόχεια. Όταν εμεγάλωσε έγινε ιερέας και πή­γε εις Ρώμην και από εκεί στην Σικελία. Είχε μαζί του τους δύο μαθητές του Αγάπιον και Τιμόθεον. Εκεί συλληφθέντες και μη αρνηθέντες τον Χριστόν ε-σφάγησαν.

4) Ο άγιος Μακεδόνιος. Έζησε στη Συρία και Κιλικία σαν ασκητής. Με την προσευχή του θαυματουργούσε. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

5) Οι άγιοι Ερμογένης, Μάμαντος, Καλπάσιος, Φιλιππικός, Βάρσιμος, Ζω­σιμάς.

6) Ο άγιος Νεόφυτος ο έγκλειστος. Καταγόταν από την Κύπρο. Όταν εμε­γάλωσε έγινε μοναχός και ακολούθως πρεσβύτερος. Σαν πρεσβύτερος έκτισε μονή την οποία ονόμασεν Εγκλείστραν και εμόνασε σε αυτήν 24 χρόνια. Εδί-δαξε πολλούς χριστιανούς και εξεδήμησε εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερον το 1822 ο φοβερός εχθρός των Σουλιωτών και όλων των Ελλήνων Αλή πασάς, φονεύεται από τους ομοεθνείς του Τούρκους.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις κανονιοβολούν τους Τούρκους επί του Μπι-ζανίου.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνονται συμπλοκαί Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 ο ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει τις περιοχές τις οποίες κατείχε.

Το 1922 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας οχυρώνει τις θέσεις της και καταδιώ­κει ληστοσυμμορίες Τούρκων.

Το 1941 ο ιταλικός στρατός επιτίθεται σε ολόκληρο το μέτωπο εναντίον των Ελλήνων εις Αλβανίαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: