21 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν από γονείς ευσεβείς. Ο άγιος όταν εμεγάλωσε έγινε γραμματέας του αυτοκράτορα Ηρα­κλείου. Επειδή όμως δεν ικανοποιούσε τον άγιον ο κοσμικός βίος, έγινε μονα­χός στην μονήν Χρυσουπόλεως. Από εκεί ανεχώρησε για τη Ρώμη. Αντετάχθη-κε και επολέμησε σκληρά τους αιρετικούς μονοθελητάς. Έγραψε πολλά συγ­γράμματα και οδήγησε τους χριστιανούς στην ορθόδοξον πίστιν. Δια τούτο βα­σανίσθηκε σκληρά (του απέκοψαν την γλώσσα και το χέρι). Παρά ταύτα ο ά­γιος έζησε στην εξορία 3 χρόνια και εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

2) Ο άγιος Νεόφυτος. Ο άγιος γεννήθηκε στην Νίκαιαν από πλουσίους και ευσεβείς γονείς (Θεόδωρο και Φλωρεντία). Από νεαρή λικία έγινε θαυματουρ­γός. Η πίστις εις τον Θεόν ήταν μεγίστη και διατάχτηκε να αρνηθή τον Χρι­στόν. Δεν το έπραξε αλλά αντιθέτως βασανιζόμενος ύμνησε τον Κύριον και τότε εθανατώθη με σουβλισμό.

3) Ο άγιος Ζώσιμος επίσκοπος Συρακουσών. Καταγόταν από την νήσο Σι­κελία. Από μικρόν οι γονείς του τον αφιέρωσαν στην μονή της αγίας Λουκίας και εκεί ήταν προσμεντάριος (υπηρέτης του αγίου λειψάνου). Κατόπιν έγινε ηγούμενος της μονής, ιερέας και στη συνεχεία επίσκοπος Συρακουσών. Πολ­λούς ασθενείς εθεράπευσεν και εστερέωσε την πίστιν του Χριστού.

4) Οι άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κανδίδος και Ακύλας.

5) Η αγία Αγνή και ο άγιος Νεόφυτος.

Όλοι εμαρτύρησαν δια την πίστιν τους εις τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1830 υπογράφεται στο Λονδίνον από τις δυ­νάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία Πρωτόκολλον με το οποίο ανακηρύσσεται η Ελλάς ανεξάρτητο κράτος.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας κατόπιν προτροπής Ιταλών πολλοί άτακτοι Τούρκοι επιτίθενται κατά του Ελλ. Στρατού.

Το 1921 σ' ολόκληρον το μέτωπο Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.

Το 1941 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο της Αλβανίας σε πάλη σώμα με σώμα διώχνει τους Ιταλούς πέρα του ποταμού Ντισνίτσι. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Θεσσαλονίκη και το Βόλο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: