18 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb14_thumb1_thumb1_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αθανάσιος. Καταγόταν από την Αλεξάνδρειαν και σαν διάκονος έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενικήν Σύνοδον, κατατρόπωσε τον αιρετικό 'Αρειο. Μετά τον θάνατον του επισκόπου Αλεξανδρείας έγινε επίσκοπος. Σαν επίσκοπος κατεδιώχθη από τους Αρειανούς επί 40 έτη και εξεδήμησεν εις Κύ­ριον το έτος 376.

2) Ο άγιος Κύριλλος ήταν επίσκοπος Αλεξανδρείας και έλαβε μέρος στην Γ' Οικουμενικήν Σύνοδον και κατατρόπωσε τον αιρετικόν Νεστόριο. Και οι δύο παραπάνω άγιοι έγραψαν σοφά συγγράμματα και δι' αυτών εστερεώθη η χριστιανική πίστις.

3) Η αγία Θεοδούλη. Η αγία καταγόταν από την Αναζάρβο της Κιλικίας. Εκλήθη παρά του ειδωλολάτρου άρχοντος να αρνηθή τον Χριστόν. Επειδή ό­μως δεν έπραξε τούτο εβασανίσθη σκληρά αλλ' οι βασανισταί της θαυμάσαντες την υπομονήν της έγιναν χριστιανοί και δια τούτο απεκεφαλίσθησαν (Ελλάδιος —Βοηθός). Η αγία απεδήμησεν εις Κύριον ριφθείσα σε καμίνι.

4) Οι Ελλάδιος και Βοηθός μάρτυρες μετά της Θεοδούλης.

5) Οι άγιοι Ευάγριος και Μακάριος ερρίφθησαν στο καμίνι μαζί με την α­γία Θεοδούλη.

6) Η αγία Ξένη.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1833 φθάνει στην Ελλάδα ο πρώτος βασιλεύς αυτής Όθων μαζί με την Αντιβασιλεία και ικανό αριθμό Βαυαρών στρατιωτών.

Το 1854 οι Έλληνες επαναστάτες μάχονται στο Κομπότι και φονεύεται ο αρχηγός τους.

Το 1913 στην Ήπειρο μεταξύ των εμπολέμων γίνεται αγώνας πυροβολικού. Το 1920 στην Μικρά Ασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων γίνονται μάχες περοπόλων.

Το 1921 σ' ολόκληρον το μέτωπον στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περι­πόλους.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται κατά των Ιταλών σε ολόκληρον το μετώπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: