17 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb14_thumb1_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αντώνιος. Γεννήθηκε στην Αίγυπτον από γονείς χριστιανούς. Γράμματα δεν έμαθε αλλά ήταν τακτικός στην εκκλησία όπου άκουε ευλαβικά τους λόγους του Ευαγγελίου. Μετά τον θάνατον των γονέων του έμεινε με την αδελφή του. Αγάπησε όμως τον Χριστόν πολύ και αφού εμοίρασε όλα τα υπάρ­χοντα του και έβαλε την αδελφή του σε παρθεναγωγείο ασκήτευε πλησίον του χωρίου του τρεφόμενος με ολίγο άρτο και νερό. Ο δαίμων πολλές φορές τον έφερε σε πειρασμό αλλ' ενικήθη από τον αγίο. Ακολούθως πήγε σε όρος και ασκήτευε εκεί. Στο όρος κατέφθασαν χριστιανοί και έγινε σαν πόλι. Έφυγε από το όρος και πήγε στην Έρημον όπου βρήκε φοίνικες και νερό και έζη εκεί όλην την ζωήν του προσηύχετο και επολέμει τους δαίμονες. Εθαυματούργησε πολλές φορές με την προσευχή του. Εδίδαξε την χριστιανική θρησκεία και εταπείνωσε πολλούς σοφούς.Ειρηνικά εξεδήμησε εις Κύριον το έτος 356.

2) Ο άγιος Αντώνιος ο νέος θαυματουργός. Ο άγιος καταγόταν από την Βέ-ροιαν της Μακεδονίας και εκεί σε απόκρημνον μέρος και σε σπήλαιον ασκή­τευε 50 χρόνια. Πολλές φορές οι δαίμονες ηθέλησαν να τον εκδιώξουν αλλ' α-πέτυχον και απεδήμησε εις Κύριον εκεί που ασκήτευε.

3) Ο άγιος Θεοδόσιος ο αποκαλούμενος μέγας. Ο Θεοδόσιος εκάλεσε την Β' οικουμενική σύνοδο και εδραίωσε την θρησκεία των ορθόδοξων Χριστιανών.

4) Ο νεομάρτυρας Ιωαννίνων Γεώργιος. Γεννήθηκε στο Τούρχλι Γρεβενών. Κλήθηκε να αρνηθή τον Χριστόν. Δεν έπραξε τούτο και εθανατώθη με απαγχο-νισμό.

5) Ο άγιος Αχιλλάς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες στο Αρκάδι Κρήτης κατόπιν μάχης νικούν τους Τούρκους.

Το 1827 στο Δίστομον της Στερεάς Ελλάδας οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκά-κην μάχονται σκληρά εναντίον των Τούρκων. Η μάχη ήταν αμφίρροπος αλλ' η έγκαιρη βοήθεια των Ελλήνων από τον Γεώργιον Δράκον δίδει την νίκην στους Έλληνες.

Το 1854 στη μονήν Ροβελίτσης Ηπείρου οι Έλληνες υπό Σκαλτσογιάννη-Τσιγάρα μάχονται με τους Τούρκους.

Το 1913 στο μέτωπο Ηπείρου ο αγώνας συνεχίζεται με δράση πυροβολικού.

Το 1920 στο μέτωπο Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 οι εμπόλεμοι στη Μ. Ασία δρουν με περιπόλους.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία προβαίνει σε δράση πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι εμπόλεμοι Έλληνες και Ιταλοί περιορίζο­νται στη δράσι πυροβολικού και περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: