15 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb14

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Παύλος ο Θηβαίος. Καταγόταν από τη Θηβαΐδα, πόλη της Αιγύ­πτου. Από ηλικίας 15 ετών έφυγε στην έρημον και σε μέρος όπου υπήρχαν φοί­νικες και νερό. Εκεί συναντήθηκε με τον άγιον Αντώνιον τον ασκητή. Στο ερη-μητήριόν του ετρέφετο με χόρτα και φοίνικες και κατόπιν με μισόν άρτον που έστελεν ο Θεός. Όταν έτρωγε με τον άγιον Αντώνιον προφήτευσαν τον θάνα­τον του και πράγματι απέθανε προσευχόμενος.

2) Ο άγιος Ιωάννης ο Καλυβίτης. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν από γονείς πλουσίους και ευσεβείς. Από μικρός ακολούθησε τις ιερές διδασκαλίες και α­γάπησε τον Χριστόν με πάθος. Στη συνέχεια πήγε στην μονήν των Ακοίμητων. Εκεί εμόνασε και κατόπιν σαν μοναχός πήγε πλησίον της πατρικής του οικίας χωρίς να αναγνωρισθεί. Εζήτησε και κατεσκευάσθηκε γι' αυτόν καλύβη. Εκεί ασκητεύει και αφού είδε να πλησιάζει το τέλος του αποκαλύφθηκε στους γο­νείς του. Κατά την ώρα που παρέδιδε το πνεύμα του εις τον Χριστόν έγιναν πολλά θαύματα. Οι γονείς του ενεταφίασαν το άγιο λείψανο στην καλύβα και έκτισαν ιερό ναό.

3) Ο άγιος Πάνσοφος. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν γιος α­ξιωματούχου. Μετά τον θάνατον των γονέων του εμοίρασε την περιουσίαν του και επί 27 χρόνια βρισκόταν σε μοναστήρια για προσευχές. Καταγγέλθηκε στον Διοικητή Αλεξανδρείας κτυπήθηκε και πέθανε.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 αναλαμβάνει την διακυβέρνησιν της Ελ­λάδας το Πενταμελές Εκτελεστικόν Συμβούλιο το οποίο εψηφίσθη από την Α' Εθνικής Συνέλευση (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Αθανάσιος Κανακάρης, Αναγνώστης Δεληγιάννης, Ιωάννης Ορλάνδος, Ιωάννης Λογοθέτης).

Το 1823 ο Γεώργ. Καραϊσκάκης επιτίθεται εναντίον των εμπροσθοφυλακών του Τούρκου πασά Ισμαήλ Πλιάσα και κατακόπτει αυτές, στον Λγιο Βλάσιο Τριχωνίδος.

Το 1854 γίνονται σφοδρές μάχες Ελλήνων και Τούρκων στο χωρίον Μπότσι.

Το 1913 συνεχίζεται ο αγώνας στο Μπιζάνι.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στη Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων γίνεται δράση πυροβολικού.

Το 1922 Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δίνει μάχες περιπόλων.

Το 1941 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο της Αλβανίας με υπεράνθρωπους προσπάθειας αποκρούει τις σφοδρές επιθέσεις των Ιταλών μη επιτρέψας να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος.

Το 1946 ο Εθνικός στρατός κατόπιν σκληρού αγώνας ελευθερώνει την πά­λιν της Ναούσης από τας Κομμουνιστικός δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: