13 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Ερμύλος και Στρατόνικος. Οι άγιοι έζησαν επί της εποχής του δυσεβούς Λικινίου. Πρώτος κλήθηκε από τον Λικίνιον να αρνηθή τον Χριστόν ο Ερμύλος. Ο άγιος βασανιζόμενος όχι μόνον δεν αρνήθηκε τον Χριστόν αλλά συνεβούλευεν τον Λικίνιον να απαρνηθή τα είδωλα. Το αυτό έπραξε και ο Στρατόνικος. Τότε ο Λικίνιος διέταξε και τους έπνιξαν μαζί εις τον ποταμόν.

2) Ο άγιος Ιάκωβος ο Νισιβίτης. Ο άγιος από νεώτατος ανέβηκε στο ερημη-τήριόν του και από εκεί άρχισε την νηστείαν, προσευχήν και τα θαύματα. Αλλά οι Χριστιανοί τον ανάγκασαν και έγινε επίσκοπος Νισιβείας, έλαβε δε μέρος στην Ιην Οικουμενική σύνοδο.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Παχώμιος και Παπύρινος.

4) Ο άγιος Μάξιμος ο Καυσοκαλύβης. Ο άγιος γεννήθηκε στη Λάμψακο από γονείς ευγενείς, ευσεβείς και ενάρετους. Στην αρχή ονομαζόταν Μανουήλ, αλλ' όταν ανέβηκε στην Μονήν Γάνου έλαβε το όνομα Μάξιμος. Στη συνέχεια έφυγε από το μοναστήρι Γάνου και χρόνια περιπλανώμενος λατρεύει την υπε-ραγίαν Θεοτόκο και πολλές φορές είδεν Αυτήν. Ο άγιος πλήρης σοφίας και πίστεως κατηγορήθηκε από πολλούς αλλ' ο άγιος Γρηγόριος ο Συναΐτης απεκα-τέστησε αυτόν. Προφήτευσε την ημέραν της αποδήμησης του εις Κύριον. Απε-δήμησε ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μάχη στην Μανωλιάσσα της Ηπείρου.

Το 1913 στον τομέα του Μπιζανίου οι Τούρκοι βομβαρδίζουν σφοδρά τις ελληνικές θέσεις και επιφέρουν φθοράν σε άνδρες του ελληνικού στρατού.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες προφυλακών.

Το 1922 η ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

Το 1941 οι ελληνικές δυνάμεις στο Αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των ιταλικών δυνάμεων. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: