12 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Τατιανή: Η αγία γεννήθηκε στη Ρώμη και καταγόταν από πλου­σίους και ευσεβείς γονείς. Επειδή ήταν χριστιανή, εβασανίσθη από τους ειδω­λολάτρες. Οδηγηθείσα ενώπιον του ειδωλολάτρου βασιλέως και σε ναό των ει­δωλολατρών διατάχθηκε να αρνηθή τον Χριστόν. Αυτή αντί αρνήσεως με τη σθεναρή πίστη της κατεκρήμνησε τα είδωλα. Δια τον λόγον αυτόν εβασανίσθη και ερρίφθη στα άγρια θηρία. Αλλά και από εκεί βγήκε αβλαβής. Τότε οι δή­μιοι της την απεκεφάλισαν.

2) Ο άγιος Πέτρος ο Αβεσαλωμίτης. Ο άγιος ήταν πιστός χριστιανός και διατάχτηκε από τον άρχοντα της Ελευθερουπόλεως να αρνηθή τον Χριστόν. Επειδή δε, δεν έπραξε τούτο τον έρριξαν στη φωτιά και κάηκε.

3) Ο άγιος Μέρτιος. Ο άγιος ήταν στρατιώτης στο τάγμα των Μαύρων επί βασιλείας Δομετιανού. Όταν έμαθε ο Δομετιανός ότι ο Μέρτιος ήταν χριστια­νός, εκάλεσεν αυτόν να απαρνηθή τον Χριστόν. Επειδή τούτο δεν έγινε εδάρη ανηλεώς και μετά οκτώ μέρας απεδήμησε εις Κύριον.

4) Οι άγιοι Οκτώ Μάρτυρες από την Νίκαιαν, οι, οποίοι εφονεύθησαν με ξίφος.

5) Η αγία Ευθασία η οποία εφονεύθη με ξίφος.

6) Ο άγιος Ηλίας ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες υπό τον Ηλία και Κωνστ. Μαυρομιχάλη συνάπτουν μάχη με τους Τούρκους στα Στούρα της Καρυστίας. Κατά την μάχη πίπτει ηρωικά ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ο γενναίος μαχητής του Βαλτετσίου.

Το 1913 οι τουρκικές δυνάμεις οι οποίες κατέχουν το Μπιζάνι βομβαρδί­ζουν με πυροβολικό τις ελληνικές δυνάμεις και προξενούν ελάχιστες ζημίες.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι δρουν δια περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία προβαίνει σε επιχειρήσεις ανα­γνώρισης.

Το 1941 οι ιταλικαί δυνάμεις αντιδρούν στις επιθέσεις των Ελλήνων με σφοδρή δράση πυροβολικού και όλμων.

Το 1949 Κομμουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ολίγων Εθνι­κών δυνάμεων των ευρισκομένων στη Νάουσα, αναγκάζουν αυτές σε σύμπυξιν και καταλαμβάνουν την πόλιν προβαίνοντες σε τρομερές λεηλασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: