13 Δεκεμβρίου, 2010

Ομιλία Του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου στην Συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών (12/12/2010)

image

"Το νόημα των Χριστουγέννων μας το δίνουν δύο απλές φράσεις που θα ακούσουμε στη σημερινή εκδήλωση:

«Ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ σήμερον ἡνώθησαν τεχθέντος τοῦ Χριστοῦ.

Σήμερον Θεός ἐπί γῆς παραγέγονε καί ἄνθρωπος εἰς οὐρανούς ἀναβέβηκε».

Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός, να θεωθεί. Σε όλες τις εποχές αυτή η πορεία υπήρξε δύσβατη, όχι όμως ακατόρθωτη. Γιατί αυτή η πορεία απαιτεί ο άνθρωπος να βγει από τον εαυτό του και την εγωπάθειά του.

Να αναζητήσει και να συναντήσει τον άλλον άνθρωπο που δεν είναι η κόλασις, αλλά η χαρά του.

Η Εκκλησία γι’ αυτό υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι «ίνα ώσι εν».

Η τέχνη της μουσικής και η δημιουργικότητα του ανθρώπου ενισχύουν προς την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και η σημερινή μουσική εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά όλοι μαζί τους χυμούς που έθρεψαν τις ψυχές των προγόνων μας και γέννησαν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό έχουμε αναπόδραστο καθήκον να συμβάλλουμε ως Εκκλησία στην παραγωγή πολιτισμού".

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Μάρτυρες Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μανδάριος και Ο­ρέστης. Έζησαν κατά τους χρόνους των βασιλέων Διοκλητιανού και Μαξιμια-νού. Ο διοκλητιανός είχε διατάξει όλους τους άρχοντες να εξαναγκάζουν ό­λους τους υπηκόους του να προσφέρουν θυσίας στους ειδωλολατρικούς θεούς. Μόνον η μεγάλη Αρμενία και η Καπαδοκία δεν υπάκουσαν στο βασιλικό διά­ταγμα. Τότε διώρισε δυο νέους σκληρούς άρχοντες στις χώρες αυτές δια να βασανίσουν τους χριστιανούς και να τους εξαναγκάσουν να πιστεύουν στα εί­δωλα. Οι νέοι αυτοί άρχοντες συνέλαβαν και εφυλάκισαν και εβασάνισαν με σκληρά βασανιστήρια πολλούς χριστιανούς. Τότε ο Μάρτυρας Ευστράτιος πή­γε στον ναόν όπου ήταν και ο πρεσβύτερος Αυξέντιος, παρουσιάσθηκε στον ειδωλολάτρην άρχοντα και με παρρησίαν πολλήν τον κατηγόρησε δια τα βασα­νιστήρια των χριστιανών. Ο άρχων συνέλαβε αυτόν και μαζί με τον Αυξέντιον και τον Ευγένιον τους έστειλε στην φυλακήν. Την άλλην ημέραν ο άρχων με τους μάρτυρες πήγε στον Αράβρακα. Εκεί δύο άλλοι Χριστιανοί, ο Μαρδάριος και ο Ορέστης, ωμολόγησαν ότι είναι Χριστιανοί και αφού εβασανίσθησαν ό­λοι μαζί τέλος απεκεφαλίσθησαν και οι πέντε.

2) Η αγία Λουκία και ιερομάρτυρας Γαβριήλ. Η Λουκία απεκεφαλίσθη διό­τι ήθελε να μείνη εις όλην την ζωήν της παρθένος και χριστιανή. Ο Γαβριήλ ήταν αρχιεπίσκοπος Σερβίας και εκρεμάσθη υπό των Τούρκων το έτος 1659.

3) Οι άγιοι Άρης και Αρσένιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στρατός εις όλους τους το­μείς του μετώπου περιορίζεται σε δράσι πυροβολικού. Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός ετοιμοπόλεμος βαδίζει σε νέες θέσεις για την επίθεσιν προς Εσκί-Σεχίρ.

Το 1921 η ελληνική στρατιά μάχεται στη Μ. Ασία μάχες περιπολικών και πυροβολικού.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις απκρούουν τους σφοδρά επιτιθεμένους Ιτα­λούς, σε όλες τις γραμμές του αλβανικού μετώπου.

Το 1943 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την πόλιν των Καλαβρύτων και εκτε­λούν 1250 κατοίκους της.