13 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Μάρτυρες Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μανδάριος και Ο­ρέστης. Έζησαν κατά τους χρόνους των βασιλέων Διοκλητιανού και Μαξιμια-νού. Ο διοκλητιανός είχε διατάξει όλους τους άρχοντες να εξαναγκάζουν ό­λους τους υπηκόους του να προσφέρουν θυσίας στους ειδωλολατρικούς θεούς. Μόνον η μεγάλη Αρμενία και η Καπαδοκία δεν υπάκουσαν στο βασιλικό διά­ταγμα. Τότε διώρισε δυο νέους σκληρούς άρχοντες στις χώρες αυτές δια να βασανίσουν τους χριστιανούς και να τους εξαναγκάσουν να πιστεύουν στα εί­δωλα. Οι νέοι αυτοί άρχοντες συνέλαβαν και εφυλάκισαν και εβασάνισαν με σκληρά βασανιστήρια πολλούς χριστιανούς. Τότε ο Μάρτυρας Ευστράτιος πή­γε στον ναόν όπου ήταν και ο πρεσβύτερος Αυξέντιος, παρουσιάσθηκε στον ειδωλολάτρην άρχοντα και με παρρησίαν πολλήν τον κατηγόρησε δια τα βασα­νιστήρια των χριστιανών. Ο άρχων συνέλαβε αυτόν και μαζί με τον Αυξέντιον και τον Ευγένιον τους έστειλε στην φυλακήν. Την άλλην ημέραν ο άρχων με τους μάρτυρες πήγε στον Αράβρακα. Εκεί δύο άλλοι Χριστιανοί, ο Μαρδάριος και ο Ορέστης, ωμολόγησαν ότι είναι Χριστιανοί και αφού εβασανίσθησαν ό­λοι μαζί τέλος απεκεφαλίσθησαν και οι πέντε.

2) Η αγία Λουκία και ιερομάρτυρας Γαβριήλ. Η Λουκία απεκεφαλίσθη διό­τι ήθελε να μείνη εις όλην την ζωήν της παρθένος και χριστιανή. Ο Γαβριήλ ήταν αρχιεπίσκοπος Σερβίας και εκρεμάσθη υπό των Τούρκων το έτος 1659.

3) Οι άγιοι Άρης και Αρσένιος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στρατός εις όλους τους το­μείς του μετώπου περιορίζεται σε δράσι πυροβολικού. Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός ετοιμοπόλεμος βαδίζει σε νέες θέσεις για την επίθεσιν προς Εσκί-Σεχίρ.

Το 1921 η ελληνική στρατιά μάχεται στη Μ. Ασία μάχες περιπολικών και πυροβολικού.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις απκρούουν τους σφοδρά επιτιθεμένους Ιτα­λούς, σε όλες τις γραμμές του αλβανικού μετώπου.

Το 1943 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την πόλιν των Καλαβρύτων και εκτε­λούν 1250 κατοίκους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: