14 Ιουλίου, 2010

ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (14/7/2010)

image 

Νέα προσφώνηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αντί του μακραίωνου θρησκευτικού τίτλου του, φαίνεται πως αποφάσισε να υιοθετήσει η Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προωθεί τη χρήση -από τα στελέχη του- του περισσότερο κοσμικού και μάλλον υποτιμητικού τίτλου «κύριος Πατριάρχης» αντί του μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενου «Αγιώτατος Ρωμιός Πατριάρχης».

Μάλιστα διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη εστάλη και σχετική οδηγία στις ανά τον κόσμο πρεσβείες και προξενικές Αρχές της Τουρκίας. Εξέλιξη, που αν επιβεβαιωθεί, δεν συμβαδίζει με τη δήλωση που έκανε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, πως δεν έχει πρόβλημα να αποκαλέσει τον κ. Βαρθολομαίο «Οικουμενικό Πατριάρχη».

Υπενθυμίζεται ότι όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’30 οι τουρκικές κρατικές Αρχές αμφισβήτησαν, για πρώτη φορά, τον τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης» και χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος του «πρωτοπαπά», ο τότε Πατριάρχης Φώτιος Β΄ περίπου για δύο χρόνια επέστρεφε τις επιστολές που δεν απευθύνονταν στον «Πατριάρχη» ή στον «Οικουμενικό Πατριάρχη».

Τον περασμένο Μάρτιο η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία μέσω Δικαίου, με απόφασή της κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να αναγνωρίσουν το Πατριαρχείο με τον όρο «Οικουμενικό», διότι δεν έχουν κανέναν πραγματικό ή νομικό λόγο να αρνούνται τη χρήση του όρου αυτού. Στα τέλη της εβδομάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία.

Το ερώτημα είναι πώς θα τον αντιμετωπίσει η εκεί διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας. Ως «Αγιώτατο Πατριάρχη» ή σαν «κύριο»;

Για το ανακύψαν θέμα δήλωση έκανε ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Αριστείδης Πανώτης όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ο τίτλος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη συνδέεται με το αρχαίο εκκλησιαστικό καθεστώς και την παράδοση της Εκκλησίας και είναι σεβαστός από όλα τα κράτη και τους διεθνείς Οργανισμούς διαχρονικά. Ο θεσμός του Πατριαρχείου υφίσταται αιώνες πριν συσταθεί το τουρκικό κράτος και πάντοτε ο Πατριάρχης αντιμετωπίζονταν με σεβασμό, ακόμα και από τους Οθωμανούς, ως κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης».

«Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η κοσμική προσφώνηση “κύριος Πατριάρχης” αντί του ιστορικού εκκλησιαστικού τίτλου “Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης”. Οπως και τον Πάπα της Ρώμης δεν μπορούν να τον αποκαλέσουν “κύριο Πάπα”».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΟΪΙΑΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. “ΑΓΑΠΗ” ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 14 Ιουλίου 2010

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων με την συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Γραφείων των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων-Στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής, της Πελοποννήσου, των Νήσων Ιονίου και των Νήσων Αιγαίου Πελάγους της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί θεσμικών θεμάτων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα και υπό τον γενικό τίτλο: «Φτώχεια» και «Κοινωνικός Αποκλεισμός», με την ευκαιρία της ανακηρύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έτους 2010 ως έτους των ως άνω κοινωνικών φαινομένων.

Στην διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας μηνύματα προς τους Συνέδρους απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο κ. Ευστράτιος Μεϊντανόπουλος, Εκπρόσωπος του Διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. κ. Ιερόθεου Παπαδόπουλου, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ιωάννης Κοκάλλας. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις σύμφωνα μέ το Πρόγραμμα της Ημερίδας:

1.Του Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του Και­σα­ρια­νής, Βύ­ρω­νος και Υ­μητ­τού κ. Δα­νι­ήλ, Προ­έ­δρου της Ει­δι­κής Συ­νο­δι­κής Ε­πι­τρο­πής Πα­ρα­κο­λου­θή­σε­ως Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Θεμάτων πε­ρί του σκο­πού της Ημε­ρί­δας, ο οποίος αναφέρθηκε α) στην περιγραφή των προβλημάτων που συνθέτουν τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού β) στην αγιογραφική θεμελίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Εκκλησίας και γ) στην αρμοδιότητα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών και Μονών να ασκούν φιλανθρωπική διακονία.

2.Του Πα­νο­σι­ο­λο­γι­ω­τά­του Αρ­χι­μαν­δρί­του κ. Τι­μο­θέ­ου Άν­θη, Γραμμα­τέ­ως της Συ­νο­δι­κής Επι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κής Προ­νοί­ας και Ευ­ποι­ί­ας, με θέ­μα την πα­ρου­σί­α­ση της ε­πι­τε­λού­με­νης φι­λαν­θρω­πι­κής και κοι­νω­νι­κής δι­α­κο­νί­ας α­πό τις Ι­ε­ρές Μη­τρο­πό­λεις της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος. Στην εισήγησή του ο Πανοσιολογιώτατος αναθέρθηκε α) στην φιλανθρωπική διακονία των χρόνων της πρώτης περιόδου του Χριστιανισμού και στην συνέχεια αναλυτικά και με την παρουσίαση στοιχείων β) στο φιλανθρωπικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα.

«Σήμερα λοιπόν η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων εκτός των Γενικών και Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων τα οποία ανέρχονται σε 2.325 λειτουργεί :

10 Βρεφονηπιακούς και

10 Παιδικούς Σταθμούς δια να μπορούν να εργασθούν οι μητέρες των Παιδιών.

19 Στέγες Γερόντων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και

66 Γηροκομεία στις Ιερές Μητροπόλεις.

13 Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

8 Ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες

10 Νοσοκομεία - Ιατρεία

7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

6 Ξενώνες για αστέγους.

36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας.

195 Κέντρα Αγάπης (Συσσίτια) Ιερών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας.

Βασική προσφορά είναι και η λειτουργία τραπεζών αίματος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε κάθε Ιερό Ναό της, δηλαδή 145 Τράπεζες αίματος και 35 στην περιφέρεια (Ιερές Μητροπόλεις). Λειτουργούν επίσης: 2 Φοιτητικά Οικοτροφεία (Ι. Συνόδου, Αλλοδαπών Φοιτητών και Απ. Διακονίας, Θεολογικό Οικοτροφείο) και 11 σε επαρχιακές Μητροπόλεις. Επίσης λειτουργούν Κέντρα Κοινωνικής Συμπαραστάσεως, ευρέσεως εργασίας καθώς και λειτουργία Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», επιπλέον Σχολές Γεωργικές, Οικοκυρικών, Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, φροντιστήρια σχολικών μαθημάτων κ.λ.π.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει το Πρόγραμμα διανομής φαγητού σε αστέγους «Κιβωτός αγάπης», χώρο για προσφορά δωρεάν ρουχισμού «Ταβιθά» καθώς και το Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ». Σε διάφορες Ι. Μητροπόλεις λειτουργούν παρόμοια κέντρα διανομής τροφίμων και ρουχισμού.

Πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων με 2 γραφεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).Επιπλέον λειτουργούν 30 διάφορα Ιδρύματα σε Ιερές Μητροπόλεις: Ιεραποστολικά, Φιλανθρωπικά, Συμπαραστάσεως κρατουμένων, πνευματικής και κοινωνικής συμπαραστάσεως, αποκαταστάσεως απόρων και αγάμων Μητέρων.

Εξαιρετικές στις εγκαταστάσεις και υποδειγματικές στην λειτουργία είναι και οι 54 Κατασκηνώσεις που λειτουργούν στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και οι οποίες κατά τους θερινούς μήνες δέχονται μεγάλο αριθμό παιδιών για ομαδική ζωή, μάθηση, παιχνίδι, μπάνιο και πνευματική ζωή.

Αξιοσημείωτη είναι και η φιλοξενία παιδιών ομογενών οικογενειών του Εξωτερικού, κατόπιν του σχετικού ενδιαφέροντος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών μας, για την γνωριμία της Πατρίδας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Μεγάλη είναι η δραστηριότητα της Εκκλησίας μας και προς το Εξωτερικό. Οι Εκκλησίες των Βαλκανίων:

Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία εφοδιάζονται συνεχώς με είδη τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, κλινοσκεπασμάτων κ.λπ.

Η Παλαιστίνη, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Συρία δέχονται εξ αιτίας του πολέμου την πραγματική συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακούφιση. Χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης αποστέλλονται με το επιτελείο των ανθρώπων Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Προ καιρού εστάλησαν 4 ασθενοφόρα, δύο στην Σερβία και 2 στην Γεωργία, για την αντιμετώπιση αναγκών.

Η Αποστολική Διακονία ενισχύει την Εξωτερική Ιεραποστολή με την ανέγερση ναών, νοσοκομείων, ιατρείων, σχολείων, χορήγηση φαρμάκων, λειτουργικών σκευών, αμφίων στις χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.

Κατά τους σεισμούς η Εκκλησία δεν ήταν απούσα. Χρήματα, 300 λυόμενοι οικισμοί, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, θερμάστρες, τρόφιμα, νερό δόθηκαν στους πληγέντες για την ανακούφισή τους. Μετά από λίγο διάστημα στο σεισμικό κτύπημα στην γειτονική Τουρκία η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν παρούσα με την προσφορά 300 σκηνών. Δεν πρέπει εδώ να λησμονήσουμε και την κρατική προσφορά δια του υπευθύνου Υπουργείου.

Όλα αυτά τα αναρίθμητα ιδρύματα ανοικτού και κλειστού τύπου, όπως ονομάζονται, που λειτουργούν στις Ιερές Μητροπόλεις δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, και πατρίδος να απολαμβάνουν την στοργή της Εκκλησίας και να ανακουφίζονται στην οποιαδήποτε ανάγκη τους.

Η χρηματοδότηση για την λειτουργία όλων αυτών των ιδρυμάτων στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και στην μικρή χρηματοδότηση του Κράτους η της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου Βαθμού.

Τέλος για το έ­τος 2009 δα­πα­νήθηκαν πε­ρισ­σό­τε­ρα από ενενήντα έξι ­εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, (96.023.217,51 €), για την συντήρηση και την λει­τουρ­γία των Ιδρυμάτων και για φι­λανθρωπικούς και κοι­νω­νι­κούς σκοπούς».

3. Του κ. Κων­σταν­τί­νου Δήμ­τσα, Δι­ευ­θυν­τή της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ», με θέ­μα την πα­ρου­σί­α­ση της α­ναπτυσ­σό­με­νης δρά­σης της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ». Κατά την εισήγησή του ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στο έργο της Οργάνωσης καθώς και στους στόχους της με απώτερο σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελλάδος.

4.Του κ. Ευστράτιου Μεϊντανόπουλου εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα με θέ­μα την πα­ρου­σί­α­ση των δο­μών και των δρά­σε­ων της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής για την αν­τι­με­τώ­πι­ση της «Φτώ­χειας» και του «Κοι­νω­νι­κού Α­πο­κλει­σμού».

5. Του Αναπληρωτή Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Ιωάννη Κοκάλλα με θέμα την παρουσίαση των διαφόρων οργάνων του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου στις Βρυξέλλες και την συμβολή του μέσω των μελετών και των αποφάσεων για την αν­τι­με­τώ­πι­ση της «Φτώ­χειας» και του «Κοι­νω­νι­κού Α­πο­κλει­σμού».

Τέλος ακολούθησε γόνιμος δι­ά­λο­γος με­τα­ξύ των συμ­με­τε­χόν­των, μετά τα θέματα τα οποία ετέθησαν από τους εισηγητές και επιπλέον δι­α­τυ­πώθηκαν προ­τά­σεις για πε­ραι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νι­κής δι­α­κο­νί­ας της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Ακύλας. Έζησε κατά τους χρόνους των αγίων Απο­στόλων (δι' αυτόν αναφέρονται οι έπαινοι του Ευαγγελιστού Λουκά εις τας Πράξεις). Εχρημάτισε μαθητής του Παύλου και από αυτόν εδιδάχθη τα θεία και αφού απεστράφη την πλάνην του διάβολου, έγινε κήρυξ και μάρτυρας των παθημάτων του Χριστού, παρά του οποίου έλαβε τον άφθαρτον στέφανον.

2) Ο άγιος Ιωσήφ, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Καταγόταν εκ γονέων ευ­σεβών. Ο Ιωσήφ ένεκα της ευσέβειας του και της αρετής του έγινεν αρχιεπί­σκοπος Θεσσαλονίκης. Εδοκίμασε παρά των εικονομάχων μύρια βασανιστήρια και εκλείσθη στη φυλακή, όπου εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ιούστος, Ακύλας και Ιλάριος, Πέτρος ο νέος και Ηρά­κλειος. Από αυτούς ο μάρτυς Ιούστος αφού υπεβλήθη εις πολλά βασανιστήρια ερρίφθη σε κάμινον και εκάη. Οι Ακύλας και Ιλάριος εφονεύθησαν δια λίθων, ο Πέτρος ο νέος εξεδήμησε εις Κύριον αφού του απεκόπησαν οι πόδες και ο Ηράκλειος εφονεύθη δια ροπάλου.

4) Οι άγιοι Ονήσιμος ο θαυματουργός και Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι αποκλεισθέντες στην Ακρόπολιν των Αθηνών Τούρκοι εξήλθον δια λεηλασίαν και συνάπτουν μάχην μετά των Ελλή­νων. Οι Τούρκοι αφού έκαυσαν τον ναόν του Αγίου Γεωργίου και εφόνευσαν την φρουράν του, εισήλθον πάλιν στην Ακρόπολιν. Στα Λέπουρα-Κούμα Κυ­νουρίας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των Κουμαίων Ιωάν. Παπάς.

Το 1824 οι Έλληνες παρά την θέσιν Σανδάλη της Αμπλιανης επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και του έτρεψαν σε φυγή κυριεύσαντες πολλά πολεμο­φόδια ως και την σκηνήν του αρχηγού των Τούρκων.

Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων. Οι Βούλγαροι μεταφέροντες και άλλες μεραρχίας πιέζουν τις ελληνικές δυνάμεις.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μικροσυμπλοκές περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχή των Κουλών από άτα­κτους Τούρκους.

Το 1921 στο μέτωπον της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μικρο-συμπλοκές μετά των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.