14 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος Ακύλας. Έζησε κατά τους χρόνους των αγίων Απο­στόλων (δι' αυτόν αναφέρονται οι έπαινοι του Ευαγγελιστού Λουκά εις τας Πράξεις). Εχρημάτισε μαθητής του Παύλου και από αυτόν εδιδάχθη τα θεία και αφού απεστράφη την πλάνην του διάβολου, έγινε κήρυξ και μάρτυρας των παθημάτων του Χριστού, παρά του οποίου έλαβε τον άφθαρτον στέφανον.

2) Ο άγιος Ιωσήφ, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Καταγόταν εκ γονέων ευ­σεβών. Ο Ιωσήφ ένεκα της ευσέβειας του και της αρετής του έγινεν αρχιεπί­σκοπος Θεσσαλονίκης. Εδοκίμασε παρά των εικονομάχων μύρια βασανιστήρια και εκλείσθη στη φυλακή, όπου εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ιούστος, Ακύλας και Ιλάριος, Πέτρος ο νέος και Ηρά­κλειος. Από αυτούς ο μάρτυς Ιούστος αφού υπεβλήθη εις πολλά βασανιστήρια ερρίφθη σε κάμινον και εκάη. Οι Ακύλας και Ιλάριος εφονεύθησαν δια λίθων, ο Πέτρος ο νέος εξεδήμησε εις Κύριον αφού του απεκόπησαν οι πόδες και ο Ηράκλειος εφονεύθη δια ροπάλου.

4) Οι άγιοι Ονήσιμος ο θαυματουργός και Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι αποκλεισθέντες στην Ακρόπολιν των Αθηνών Τούρκοι εξήλθον δια λεηλασίαν και συνάπτουν μάχην μετά των Ελλή­νων. Οι Τούρκοι αφού έκαυσαν τον ναόν του Αγίου Γεωργίου και εφόνευσαν την φρουράν του, εισήλθον πάλιν στην Ακρόπολιν. Στα Λέπουρα-Κούμα Κυ­νουρίας έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι. Κατά την μάχην εφονεύθη ο αρχηγός των Κουμαίων Ιωάν. Παπάς.

Το 1824 οι Έλληνες παρά την θέσιν Σανδάλη της Αμπλιανης επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και του έτρεψαν σε φυγή κυριεύσαντες πολλά πολεμο­φόδια ως και την σκηνήν του αρχηγού των Τούρκων.

Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον συνεχίζονται οι σκληρές μάχες μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων. Οι Βούλγαροι μεταφέροντες και άλλες μεραρχίας πιέζουν τις ελληνικές δυνάμεις.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μικροσυμπλοκές περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχή των Κουλών από άτα­κτους Τούρκους.

Το 1921 στο μέτωπον της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις συνάπτουν μικρο-συμπλοκές μετά των Τούρκων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: