26 Ιουνίου, 2010

Η Μ.Κ.Ο. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 23/6/2010.

clip_image002

Από τις 23/6/2010 η μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας αποτελεί παρελθόν - έστω τυπικά - αφού η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να της δώσει νέο όνομα. Πλέον θα ονομάζεται "Αγάπη". Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος τόσο του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όσο και των συνοδικών ιεραρχών είναι η ΜΚΟ να κάνει μία νέα αρχή: να συνεχίσει να προσφέρει προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο χωρίς όμως να...«κουβαλάει» το παλιό όνομα που είχε συνδεθεί με την κακοδιαχείριση, τις ατασθαλίες και τα χρέη. Ένα από τα νέα δεδομένα είναι επίσης ότι η ΜΚΟ δεν θα έχει πλέον εταίρο την αρχιεπισκοπή ·αποχώρησε και την θέση της πήρε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Παρά την μετονομασία πάντως, οι μητροπολίτες από την προηγούμενη εβδομάδα - όταν ξεκίνησε η συζήτηση στη Σύνοδο - αναζητούν τρόπους αποπληρωμής των χρεών της ΜΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι μετά από ελέγχους που έγιναν στην οργάνωση από την ΔΙΣ τα τελευταία 2 χρόνια διαπιστώθηκε έλλειμμα 12,9 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, πέρυσι η επιτροπή ακροάσεων της Συνόδου είχε αποδώσει ευθύνες σε 11 πρόσωπα για τις οικονομικές ατασθαλίες και το έλλειμμα στη ΜΚΟ.

Ο σάλος για τις οικονομικές ατασθαλίες στην «Αλληλεγγύη» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007. Τότε, η Νομαρχία Πειραιά εντόπισε 340 τόνους αλλοιωμένα κοτόπουλα στα ψυγεία «Αλάσκα». Ήταν τα κοτόπουλα που επρόκειτο να σταλούν στο Ιράκ ως επισιτιστική βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είχε αναλάβει η «Αλληλεγγύη». Τα πουλερικά όμως δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, το πρόγραμμα ματαιώθηκε και η οργάνωση θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα στο Υπουργείο. Ακολούθησε ξεσηκωμός μητροπολιτών που ζητούσαν να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στην ΜΚΟ ενώ έρχονταν στην δημοσιότητα και άλλες ατασθαλίες της οργάνωσης.

Όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πρόεδρος της ΜΚΟ «Αγάπη» θα είναι ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, αντιπρόεδρος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και μέλος ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης». Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ορίστηκε ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και του Διορθοδόξου Κέντρου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αντώνιος Ζαμπέλης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Δαυίδ. Γεννήθηκε και ανετράφη στην Θεσσαλονίκη. Απαρνήθη­κε τα εγκόσμια και πήγε στο μοναστήρι των μαρτύρων Θεοδώρου και Μερκου-ρίου των Κουκουλωτών, όπου ησύχαζε. Ημέρα και νύκτα ανεγίγνωσκε τις Θείες Γραφές και εθαύμαζε τις αρετές των αγίων, της Παλαιάς και Νέας Δια­θήκης. Προ πάντων δε εθαύμαζε τους στυλίτας Δανιήλ, Συμεών και Πατάπιον. Δια τούτο ανέβη και έγινε στυλίτης σε μιαν αμυγδαλιά, πλησίον της εκκλησίας και ασκήτευε εκεί καρτερικώτατα επί 3 χρόνια. Κατέβη αφού εφάνη άγγελος Κυρίου και του είπε να κατεβή και να κτίση κελλίον. Εκτίσθη το κελλίον και έμεινε εκεί ησυχάζων μετά των μαθητών του και γιάτρευε πολλές ασθένειες. Μετά χρόνια πολλά πέθανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Δωρόθεος και μη­τροπολίτης έγινε ο Δαβίδ. Η αρετή του ήταν μεγίστη. Εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον.

2) Ο άγιος Ιωάννης επίσκοπος Γοτθίας.

3) Ο άγιος Ανθίων.

4) Ο άγιος Δαβίδ. Εμαρτύρησε δια της εγχόνης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στην πεδιάδα της Μάλαξης Κρήτης έγι­νε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες και συνέλαβον αιχμαλώτους πολλούς Τούρκους. Οι Τούρκοι εισήλθον στην πόλιν της Λεβαδείας και επολιόρκησαν τους Έλληνας στο φρούριον της πόλεως.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις μαχόμενες σκληρά εναντίον των Βουλγαρι­κών δυνάμεων καταλαμβάνουν την Στρώμνιτσαν, το Ζύμποβον και την Βότρι-ναν. Η πόλις της Καβάλλας απελευθερούται υπό των Ελλήνων.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από Τούρκους τακτικούς και άτακτους που εξορμούν από τις περιοχές που ελέγχουν οι Ιταλοί.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις στη Μικράν Ασίαν εκκαθαρίζουν την περιο-χήν Προύσης.

Το 1921 ολόκληρος η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία έτοιμος δια την προέ-λασίν της.

Το 1922 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν μάχεται με περιπόλους και πυ­ροβολικό.