26 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Δαυίδ. Γεννήθηκε και ανετράφη στην Θεσσαλονίκη. Απαρνήθη­κε τα εγκόσμια και πήγε στο μοναστήρι των μαρτύρων Θεοδώρου και Μερκου-ρίου των Κουκουλωτών, όπου ησύχαζε. Ημέρα και νύκτα ανεγίγνωσκε τις Θείες Γραφές και εθαύμαζε τις αρετές των αγίων, της Παλαιάς και Νέας Δια­θήκης. Προ πάντων δε εθαύμαζε τους στυλίτας Δανιήλ, Συμεών και Πατάπιον. Δια τούτο ανέβη και έγινε στυλίτης σε μιαν αμυγδαλιά, πλησίον της εκκλησίας και ασκήτευε εκεί καρτερικώτατα επί 3 χρόνια. Κατέβη αφού εφάνη άγγελος Κυρίου και του είπε να κατεβή και να κτίση κελλίον. Εκτίσθη το κελλίον και έμεινε εκεί ησυχάζων μετά των μαθητών του και γιάτρευε πολλές ασθένειες. Μετά χρόνια πολλά πέθανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Δωρόθεος και μη­τροπολίτης έγινε ο Δαβίδ. Η αρετή του ήταν μεγίστη. Εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριον.

2) Ο άγιος Ιωάννης επίσκοπος Γοτθίας.

3) Ο άγιος Ανθίων.

4) Ο άγιος Δαβίδ. Εμαρτύρησε δια της εγχόνης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στην πεδιάδα της Μάλαξης Κρήτης έγι­νε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην μάχην ενίκησαν οι Έλληνες και συνέλαβον αιχμαλώτους πολλούς Τούρκους. Οι Τούρκοι εισήλθον στην πόλιν της Λεβαδείας και επολιόρκησαν τους Έλληνας στο φρούριον της πόλεως.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις μαχόμενες σκληρά εναντίον των Βουλγαρι­κών δυνάμεων καταλαμβάνουν την Στρώμνιτσαν, το Ζύμποβον και την Βότρι-ναν. Η πόλις της Καβάλλας απελευθερούται υπό των Ελλήνων.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από Τούρκους τακτικούς και άτακτους που εξορμούν από τις περιοχές που ελέγχουν οι Ιταλοί.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις στη Μικράν Ασίαν εκκαθαρίζουν την περιο-χήν Προύσης.

Το 1921 ολόκληρος η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία έτοιμος δια την προέ-λασίν της.

Το 1922 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασίαν μάχεται με περιπόλους και πυ­ροβολικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: