01 Ιουνίου, 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1/6/2010

image

Η επικειμένη επίσκεψις του Αρχηγού της Παπικής θρησκευτικής κοινωνίας Βενεδίκτου 16ου εις την μεγαλόνησον Κύπρον προκαλεί δικαίως εντόνους συζητήσεις και αποκαλύπτει πολλών καρδιών διαλογισμούς.

Ειδικώτερον η Αγιοπνευματική και Αγιοπατερική και θεολογικώς αρτία εκπεφρασθείσα θέσις των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κυρηνείας κ. Παύλου, Λεμεσού κ. Αθανασίου και Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα και των Θεοφιλεστάτων Χωρεπισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και Αμαθούντος κ. Νικολάου δια την αιρετικήν φύσιν του Παπισμού και την αποκοπήν αυτού εκ του ενός και μοναδικού Σώματος της Εκκλησίας και την κατακρήμνισίν του εις πλειάδα αιρετικών κακοδοξιών είναι και πασίδηλος και θεμελιούται και στοιχειοθετείται υπό της ενιαίας δογματικής και εκκλησιολογικής πίστεως της Αδιαιρέτου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας των πρώτων χιλίων χρόνων κοινού χριστιανικού βίου εκ της οποίας και απεκόπη και απετέλεσε την παρασυναγωγήν του «Ρωμαιοκαθολικισμού».

Ταπεινώς υποβάλλομεν εις τους ανωτέρω εξαιρέτους οιακοστρόφους και ποιμένας της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου συγχαρητηρίους προσρήσεις δια την γενναίαν και εύηχον ομολογίαν αυτών, την οποίαν ασφαλώς εν σιωπή αποδέχονται και τα λοιπά μέλη της Ιεραρχίας εν Κύπρω. Εν ταυτώ ευλόγως φρονούμεν ότι αι δηλώσεις του Σεπτού Προκαθημένου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου δια των οποίων ταυτοποιεί την Εκκλησίαν με την ιδικήν του άποψιν, εγένοντο εν θερμώ και ακραδάντως πιστεύομεν ότι και ο ίδιος έχεται της αυτής πίστεως των ανωτέρω, ως άλλωστε κατά το παρελθόν το έχει εκφράσει στηλιτεύων την αιρετικήν Εκκλησιολογίαν του Παπισμού.

Βεβαίως ο αρχηγός του κράτους του Βατικανού έχει το δικαίωμα να επισκέπτεται οιονδήποτε τόπον επιθυμεί ως έκαστος  ελεύθερος πολίτης τής υφηλίου, η απόδοσις όμως εκκλησιαστικών τιμών και αναγνωρίσεως ιεραρχικού αξιώματος με αναλόγους τιμάς και σχετικάς προσφωνήσεις αποτελεί απαράδεκτον κανονικώς ενέργειαν και ασφαλώς η πεποίθησις ότι επιθυμεί το σύστημα του Βατικανού να συνδράμη τα εθνικά ημών δίκαια είναι και αφελής και ανεπέρειστος και ιστορικώς έχει αποδειχθεί πλήρως η διπλωματική εχθρότης του Βατικανού κατά της Αδιαιρέτου και Ακαινοτομήτου Ορθοδόξου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας των δύο χιλιάδων ετών βίου και των επτά Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και του Ελληνισμού ως ταπεινού διακόνου Αυτής.

Η πρόσκλησις υπό του Αρχηγού του Βατικανού δια την συνάντησιν εις την μεγαλόνησον Κύπρον μετ’ Αυτού των πάσης φύσεως Ουνιτών ψευδεπισκόπων του Βατικανού επιμαρτυρεί απολύτως τα ανωτέρω.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb84444444444444444444844

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυς Ιουστίνος. Καταγόταν από την Φλαβίαν Νεάπολιν της Συρίας και ήταν γιος Πρίσκου του Βάκχειου. Ο Ιουστίνος πήγε εις Ρώμην και έδωκεν αναφοράν έγγραφον εις τον ειδωλολάτρην βασιλέα κατά της πλάνης των ειδώλων και ομολογίαν υπέρ της πίστεως των χριστιανών. Δια τούτο φθο­νηθείς υπό του φιλοσόφου Κρήσκεντος, εδολοφονήθη υπ' αυτού και έλαβεν την ουράνιον βασιλείαν.

2) Ο άγιος Θεσπέσιος. Καταγόταν από την Καππαδοκία. Δια την ομολο­γίαν του στον Χριστόν συνελήφθη από τον άρχοντα της Καππαδοκίας και προ-οήχθη εις τον ναόν των ειδώλων να θυσιάση. Επειδή ηρνήθη και ενέπαιξε τα είδωλα, εβασανίσθη και απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Ιούστος και οι μαζί με αυτόν. Εβασανίσθησαν επειδή επίστευον εις τον Χριστόν και απεκεφαλίσθησαν.

4) Ο άγιος Φίρμος. Συνελήφθη υπό των ειδωλολατρών και αρνήθηκε να θυ­σιάση στα είδωλα δια τούτο εβασανίσθη και τεμαχίσθηκε.

5) Οι άγιοι Νέων. Εφονεύθη με ξίφος. Χαρίτων και παρθένος Χαρτιτώ, Ευ-έλπιστος, Ιέραξ, Παίων, Διβεριανός, Πυρρός, Διονύσιος, Αγαπητός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Γούμερο Ηλείας έγινε σφο­δρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων Λαλαίων. Την μάχην ε-κέρδισαν οι Τούρκοι. Ο ελληνικός στόλος υπό τον Ν. Αποστόλην φθάνει στα Μοσχονήσια.

Το 1822 εις τις Αλικάς Κρήτης έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις αυτήν ενίκησαν οι Έλληνες.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβο­λικού.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1941 οι Γερμανοί επέτυχον την υποδούλωσιν της Κρήτης και προέβησαν εις συλλήψεις Κρητών τους οποίους μετέφερον εις Γερμανίαν.