01 Ιουνίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb84444444444444444444844

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυς Ιουστίνος. Καταγόταν από την Φλαβίαν Νεάπολιν της Συρίας και ήταν γιος Πρίσκου του Βάκχειου. Ο Ιουστίνος πήγε εις Ρώμην και έδωκεν αναφοράν έγγραφον εις τον ειδωλολάτρην βασιλέα κατά της πλάνης των ειδώλων και ομολογίαν υπέρ της πίστεως των χριστιανών. Δια τούτο φθο­νηθείς υπό του φιλοσόφου Κρήσκεντος, εδολοφονήθη υπ' αυτού και έλαβεν την ουράνιον βασιλείαν.

2) Ο άγιος Θεσπέσιος. Καταγόταν από την Καππαδοκία. Δια την ομολο­γίαν του στον Χριστόν συνελήφθη από τον άρχοντα της Καππαδοκίας και προ-οήχθη εις τον ναόν των ειδώλων να θυσιάση. Επειδή ηρνήθη και ενέπαιξε τα είδωλα, εβασανίσθη και απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Ιούστος και οι μαζί με αυτόν. Εβασανίσθησαν επειδή επίστευον εις τον Χριστόν και απεκεφαλίσθησαν.

4) Ο άγιος Φίρμος. Συνελήφθη υπό των ειδωλολατρών και αρνήθηκε να θυ­σιάση στα είδωλα δια τούτο εβασανίσθη και τεμαχίσθηκε.

5) Οι άγιοι Νέων. Εφονεύθη με ξίφος. Χαρίτων και παρθένος Χαρτιτώ, Ευ-έλπιστος, Ιέραξ, Παίων, Διβεριανός, Πυρρός, Διονύσιος, Αγαπητός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Γούμερο Ηλείας έγινε σφο­δρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και Τούρκων Λαλαίων. Την μάχην ε-κέρδισαν οι Τούρκοι. Ο ελληνικός στόλος υπό τον Ν. Αποστόλην φθάνει στα Μοσχονήσια.

Το 1822 εις τις Αλικάς Κρήτης έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Εις αυτήν ενίκησαν οι Έλληνες.

Το 1919 στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβο­λικού.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό. Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1941 οι Γερμανοί επέτυχον την υποδούλωσιν της Κρήτης και προέβησαν εις συλλήψεις Κρητών τους οποίους μετέφερον εις Γερμανίαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: