05 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Σάββας ο ηγιασμένος. Γεννήθηκε στο Μουταλάσκη της Καππα­δοκίας από γονείς ευσεβείς και πλούσιους. Όταν ήταν 5 χρονών οι γονείς του έφυγαν στην Αλεξάνδρειαν και αυτός έμεινε και ανετράφη πλησίον δύο θείων του. Εκεί όμως κατεκαίετο από τον ζήλον να αφοσιωθή εις τον Χριστόν, εγκα­τέλειψε την περιουσία στους Θεούς και πήγε στο μοναστήρι των Φλαβιανών. Εκεί υπερέβη όλους στη νηστία και την προσευχή. Σε ηλικία 18 χρόνων επήρεν το μοναχικόν σχήμα και πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου εγκαταστάθηκε στην Λαύ-ραν που διηύθυνεν ο μέγας Θεόκτιστος. Εκεί εκλείσθη επί 4 χρόνια σε σπήλαι-ον και κατεγίνετο στην προσευχή και νηστεία μιμούμενος τον μέγαν Ευθύμιον. Μετά πήγε σε ένα όρος και κλείσθηκε πάλι σε σπήλαιον. Μετά έγινε ιερέας. Διεκρίθη δια την ασκητικήν του ζωήν και τα θαύματα του. Εξεδήμησεν ειρηνι­κά εις Κύριον.

2) Ο άγιος μάρτυς Αναστάσιος. Βλέποντας τους μάρτυρες του Χριστού να θυσιάζωνται χάριν του ονόματος του Κυρίου παρουσιάσθη στο κριτήριον και ωμολόγησε με θάρρος τον Χριστόν στους ειδωλολάτρες. Αυτοί αφού τον εγύ-μνωσαν και τον έδειραν σκληρώς τον απεκεφάλισαν.

3) Οι άγιοι Γράτος, Νόννος, Νεκτάριος, Φιλόθεος ο Καρεώτης και οι άγιοι οσιομάρτυρες, οι κατοικούντες στα κελιά του 'Αθω.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 ο Κανάρης δια του στόλου του, προσε-πάθησε να καύση τον Τουρκικόν στόλον στον λιμένα του Τσεσμέ αλλ' απέτυχε.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων εις Αλβανίαν, Ιωάννινα, Μυτιλίνη. Εις τον τομέα Ιωαννίνων δια πολυαρίθμων δυ­νάμεων οι Τούρκοι αναγκάζουν τους Έλληνες να συμπτυχθούν.

Το 1919 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία στο μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 η ελληνική στρατιά που βρισκόταν στη γραμμή άμυνας της δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

Το 1940 στο μέτωπο της Αλβανίας οι ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται ενα­ντίον των ιταλικών δυναάμεων και καταλαμβάνουν την Πρεμετήν ως και την Ορεινήν περιοχήν Φράσαρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: