04 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα. Καταγόταν από την Ηλιούπολιν της Α­νατολής και ο πατέρας της , ο οποίος ονομάζετο Διόσκουρος, ήταν τοπάρχης της πόλεως και πολύ πλούσιος. Η αγία ωμολόγησε στον ειδωλολάτρην πατέρα της την πίστι της εις τον Χριστόν και εκείνος εθύμωσε και εσήκωσε το ξίφος να την φονεύση. Η αγία έφυγε στα όρη δια να γλυτώση αλλά ο άσπλαχνος πατέρας την κυνήγησε και αφού την συνέλαβε την παρέδωσε στον άρχοντα του τόπου να την τιμωρήση. Η αγία με καρτερία υπέφερε τα βασανιστήρια και με παρρησία ωμολόγησε τον Χριστόν ενώπιον του άρχοντος και του πατέρα της. Ο πατέρας της τόσον εξεμάνη ώστε ο ίδιος απεκεφάλισε την κόρην του.

2) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Σεραφείμ ο νέος. Γεννήθηκε στο χωρίον Μπεζή-λα των Αγράφων από γονείς θεοσεβείς. Αφού έμαθε τα ιερά γράμματα επήγεν εις μοναστήρι και έγινε μοναχός, έπειτα δε εχειροτονήθη ιερέας. Όταν πέθανε ο επίσκοπος Φαναριού και Νεοοχωρίου εχειροτονήθη επίσκοπος ο Σεραφείμ. Μετά την επανάστασιν του Διονυσίου του Φιλισόφου κατηγορήθηκε ότι ήταν και αυτόν συνεργός του Διονυσίου και συνελήφθη από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι αφού τον εβασάνισαν αρκετά τον εσούβλισαν και μετά απεκεφάλισαν το πτώμα του. Η κεφαλή του σώζεται μέχρι σήμερον και είναι θαυματουργός.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ιουλιανή, Χριστόδουλος και Χριστοδούλη. Εφονεύθη-σαν δια ξίφους επειδή ωμολόγησαν την πίστι των εις τον Χριστόν.

4) Οι άγιοι Ιωάννης, Δαμασκηνός ο πρεσβύτερος και Ιωάννης επίσκοπος Πολυβότου, ο θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναλαμβάνουν την προ-σπάθειάν των να ελευθερώσουν με έφοδο το Ναύπλιον αλλ' αποτυγχάνουν.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον των Τούρκων στον τομέα Ηπείρου και Ιωαννίνων.

Το 1919 Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 η ετοιμοπόλεμη ελληνική στρατιά δίδει μάχες περιπόλων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με μάχες προφυλακών.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις επιτιθέμενοι σφοδρώς σιο μέτωπον της Αλ­βανίας κατέλαβον το Πόγραδετς και τα γύρω υψώματα ως και τας διαβάσεις Κακαβιάς. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Ζάκυνθον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: