31 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Μελάνη η Ρωμαία. Καταγόταν από γονείς πλουσίους, ευσεβείς, ενάρετους και επιφανείς. 'Οταν έφθασεν εις νόμιμον ηλικίαν οι γονείς της παρά την θέλησίν της υπάνδρευσαν με νέον από πλούσιον και επιφανές γένος, το Απελλιανόν. Η αγία ζούσε ζωήν χριστιανικήν και μετά τον γάμον της και απέκτησε μίαν θυγατέραν, η οποία αργότερον απέθανε. Μετά τον θάνατον δε του πατέρα της η αγία μετά του συζύγου της Απελλιανού επήγαν σε ησυχαστήριο
και ζούσαν ασκητικά. Η βασίλασσα Βερίνα εκάλεσε την αγίαν στα ανάκτορα και εθαύμασε την ταπείνωσίν της. Η αγία επώλησε την τεραστίαν περιουσίαν που είχε αυτή και ο Απελλιανός και τα χρήματα που συνεκέντρωσαν διένειμε στους πτωχούς και έκτισε μοναστήρια. Εις τους Αγίους Τόπους παρέδωσε το πνεύμα της εις τον Κύριον ειρηνικά.

2) Οι άγιοι Ζωτικός, ο ορφανοτρόφος και Γάιος.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ολυμπιοδώρα, Βούσιρις, Νέμη, Γαδέντιος....

4) Αι Αγιαι δέκα Παρθένοι που μαρτύρησαν στην Νικομήδειαν.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1821 στο χωρίον Βαρύπετρον Κρήτης οι Έλ­ληνες μάχονται εναντίον των Τούρκων και τους νικούν.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός δρα δια πυροβολικού στον τομέα Ηπείρου.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους εναντίον των Τούρκων στη Μ. Ασία. Οι απώλειες των Ελλήνων είναι οι πιο κάτω: της κοιλάδας Μαιάν­δρου 4 αξιωμ, 24 οπλίτες νεκροί, 178 πολ. τραυματίες. Στον τομέα Κάστρου 4 αξ. νεκρούς, 55 οπλίτες, 12 αξ. τραυματίες καί 120 οπλίτες. VIII 1 νεκρό και 9 οπλίτες. Μεραρχία Αρχιπελάγους 2 νεκροί, 15 τραυματίες.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός οχυρώνεται στην περιοχή Κοβαλίτσας.

Το 1921 στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις επιτεθείσαι εναντίον των Ιταλών στο μέτω-πον της Αλβανίας εκτοπίζουν αυτούς από τις θέσεις της γραμμής Γαρονίν-Πο-δγκοράνι.

Το 1947 οι εθνικές δυνάμεις δια υπεράνθρωπων προσπαθειών εκδιώκουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις από την Κόνιτσα και τις γύρω περιοχές και έτσι η πόλις της Κονίτσης έμεινε ελευθέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: