03 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο προφήτης Σοφονίας. Καταγόταν από την φυλήν του Συμεών. Προφύτευσε για την άλωσιν της Ιερουσαλήμ και δια την καταστροφή των Ιουδαίων.

2) Ο άγιος ιερομάρτυρας Θεόδωρος. Ήταν αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Επειδή εδίδασκε τον Χριστόν συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και αφού ε-βασανίσθη ερρίφθη στην θάλασσαν και κατόπιν απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος ιερομάρτυρας Γαβριήλ. Ήταν επίσκοπος Γάνων και Χώρας. Αρ­γότερα επήγε στην Προύσα δια να ησυχάση. Εκεί κατηγορήθηκε ότι εβάπτισε έναν Τούρκον και συνελήφθη. Επειδή δεν ηρνήθη τον Χριστόν εβασανίσθη σκληρώς και τέλος οι Τούρκοι τον εκρέμασαν.

4) Ο άγιος νεομάρτυς Αγγελής. Γεννήθηκε στο 'Αργος της Πελοποννήσου. Ήταν άνθρωπος ευλαβής , ήσυχος, ελεήμων, ευσεβής και ήθελε να μαρτυρήση υπέρ του Χριστού. Όταν ευρίσκετο εις την Χίον ωμολόγησε τον Χριστόν. Συ­νελήφθη από τους Τούρκους και αφού πρώτον εβασανίσθη, απεκεφαλίσθη.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Αγάπιος, Σέλευκος και Μάμας. Βρήκαν μαρτυρικόν θάνατον φονευθέντες με ξίφος.

6) Οι άγιοι πατέρες Θεόδουλος ο Κύπριος, Θεόδουλος ο από Επαρχων και Ιωάννης επίσκοπος Κολωνίας ο ησυχαστής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες επιτίθίνται με έφοδον εναντίον των Τούρκων δια να απελευθερώσουν το Ναύπλιον αλλ' απο­τυγχάνουν.

Το 1825 στην θέσιν Σκαφιδιά Ηλείας οι Τούρκοι επετέθησαν εναντίον των Ελλήνων άνευ αποτελέσματος.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων εις Αλβανίαν (θέσις Μπίγλιτσα), εις Ιωάννινα και παρά το Μαντείον της Δωδώνης.

Το 1919 Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράσις πυροβολικού και πε­ριπόλων.

Το 1920 η Ελληνική στρατιά ετοιμάζεται δια την επίθεσιν προε Εσκή-Σε-χίρ- δράσις περιπόλων.

Το 1921 ολόκληρος ο ελληνικός στρατός ευρίσκεται εις συνεχήν επιφυλα-κήν και μάχεται δι' αποσπασμάτων εναντίον των Τούρκων.

Το 1940 στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζονται οι επιθέσεις μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών. Στην περιοχή Πόγραδετς καλέφθησαν κατόπιν σκληρού αγώνος δια υψώματα.

Το 1944 γίνεται το Δεκεμβριανό κίνημα (οι κομμουνιστικές δυνάμεις επιτί­θενται εναντίον της Εθνικής Κυβερνήσεως).

Δεν υπάρχουν σχόλια: