20 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας Ιγνάτιος. Ήταν επίσκοπος στην Αντιόχειαν επί βασιλέως Τραϊανού. Λέγουν ότι όταν ήταν παιδί τον επήρε ο Χριστός εις τας χείρας του και τον ευλόγησε. Ήταν μαθητής του Ιωάννου και εχειροτονήθη ιερέας από τους αποστόλους και έπειτα δε εψηφίσθη επίσκοπος Αντιοχίας. Κατ' εκείνην την εποχήν ο βασιλεύς εκήρυξε διωγμόν κατά των Χριστιανών, τους οποίους εξηνάγκαζε να προσκυνήσουν τα είδωλα. Ο Ιγνάτιος εκήρυττε εις τους Χριστιανούς να μένουν πιστοί εις τον Χριστόν και να καταφρονούν τα είδωλα και τα προστάγματα του βασιλέως. Δια τούτο ο βασιλεύς, εκάλεσε τον άγιον να αρνηθή τον Χριστόν και να προσκύνηση τα είδωλα. Ο άγιος όμως με παρρησίαν ωμολόγησε τον Χριστόν και κατηγόρησε τον βασιλέα. Ο βασιλεύς αφού τον υπέβαλε εις διάφορα βασανιστήρια τον έστειλε εις Ρώμην δια να θα-νατωθή. Εκεί ερρίφθη εις πεινασμένους λέοντες οι οποίοι κατεσπάραξαν το άγιον σώμα του.

2) Ο άγιος νεομάρτυρας Ιωάννης ο ράπτης. Καταγόταν από την νήσον Θά-σον. Όταν έγινε 14 χρονών οι γονείς του τον έστειλαν στην Κων/πολιν όπου επήγαινε εις έναν ράπτην δια να γίνει κι αυτός ράπτης. Μίαν ημέραν επήγε στο κατάστημα ενός Εβραίου και εφιλονίκησεν με τον Εβραίον. Ο Εβραίος τότε κατηγόρησε τον άγιον στους Τούρκους ότι ύβρισε την πίστιν των. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και επειδή ηρνήθη να γίνη Τούρκος τον απεκεφάλισαν το έτος 1652.

3) Ο άγιος Φιλογόνιος Πατριάρχης Αντιοχείας.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1821 έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων έξω των Χανίων Κρήτης. Οι Έλληνες νικούν τους Τούρκους. Η ΑΈΘνική συνέλευσις ήρχισε τις εργασίες της.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός πολιορκεί το φρούριο του Μπιζανίου και δρα δια πυροβολικού και περιπόλων εναντίον των Τούρκων. Εις Χίον κατόπιν μά­χης παραδίδεται ο Τούρκος διοικητής αυτής.

Το 1919 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός εξορμά δια την μεγάλην μάχην προς Εσκί-Σεχίρ.

Το 1921 σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

Το 1940 εις το Αλβανικόν μέτωπον οι εμπόλεμοι Έλληνες και Ιταλοί περιο­ρίζονται εις δράσιν πυροβολικού και περιπόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: