18 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυς Σεβαστιανός και οι μαζί με αυτόν μαρτυρήσαντες Ζωή, Τραγκυλίνος, Κλαύδιος, Τριβούρτιος, Κάστουλος, Μάρκος και Μαρκελλίνος. Ο Σεβαστιανός και οι μαρτυρήσαντες με αυτόν άγιοι έζησαν επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Όλοι εμαρτύρησαν χάριν του Χριστού. Ο Σεβαστιανός ήταν στρατηγός του Ρωμαϊκού στρατού στα Μεδιόλανα και καταγόταν από γένος λαμπρόν και περιφανές.

Επίστευε όμως κρυφίως εις τον Χριστόν και πολλούς καταδιωκομένους χριστιανούς εβοήθησε. Επισκέπτετο φυλακισμένους χριστια­νούς, τους συνεβούλευε και τους 'διδε θάρρος να ανθέξουν τα βασανιστήρια και τους εστερέωνε την πίστιν των. Τέλος εφανερώθη ότι είναι χριστιανός και πολλούς έφερε στην χριστιανικήν θρησκείαν. Δια τούτο εφυλακίσθη και υπε­βλήθη εις πολλά βασανιστήρια και θανατώθηκε στο τέλος μαζί με άλλους χρι­στιανούς.

2) Ο άγιος μάρτυς Ευβίοτος. Καταγόταν από την πόλιν Λωκετούς της Ασίας. Επειδή δε έκανεν ζωήν θεάρεστον και ενάρετον και ωδήγησε πολλούς απίστους εις τον Χριστόν εμισείτο από τους ειδωλολάτρες υπέστη πολλά βασανιστήρια και κατατρεγμούς.

Συλληφθείς από τον άρχοντα της Κυζίκου εβασανίσθη και και τον έρριξαν στα θηρία χωρίς να πάθη τίποτε, ενώ πολλοί που είδον το θαύμα αυτό επίστευσαν εις τον Χριστόν. Δια τούτο τον έβαλαν πάλι στην φυλακήν. Εν τω μεταξύ διεδόθη ότι ο μέγας Κω/νος έρχεται από την Δύσιν προς την Ασίαν. Ο ηγεμών τότε ηλευθέρωσε τον άγιον, ο οποίος εξεδήμησεν ειρωνικά εις Κύριον μετά 5 χρόνια.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Φωκάς και Έρμυλος, Ζακχαίος και Αλφειός και ο ιερομάρτυς Μόδεστος, αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων, ο θαυματουργός.

4) Οι άγιοι Φλώρος, επίσκοπος Αμυσού, Μιχαήλ ο σύγκελλος ο ομολογητής και η αγία Σοφία η θαυματουργός.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1825 οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ ηνώθησαν με τους Τούρκους πολιορκητές του Μεσολογγίου.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων. Το 1920 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπο στη Μ. Ασία μάχεται με περιπό­λους και αποσπάσματα αναγνώρισης των θέσεων του εχθρού. Το 1921 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1940 στο αλβανικό μέτωπο ο ελληνικός στρατός κερδίζει κατόπιν μάχης εδαφικά κέρδη από τους Ιταλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: