10 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Μηνάς, Ερμογένης και Εύγραφος. Ο Μηνάς και ο Ερμογένης ήταν Αθηναίοι μορφωμένοι και από τους πρώτους άρχοντες του Παλατιού. Όταν ο βασιλεύς εκήρυξε διωγμόν κατά των χριστιανών με σκοπόν να αναστύλωση την ειδωλολατρείαν ήλθον μερικοί Αλεξανδρείς και του είπον ότι στην Αίγυπτον επικρατεί μεγάλη αναταραχή, διότι οι χριστιανοί ομολογούν και λατρεύουν δημοσία τον Χριστόν. Ο βασιλεύς έστειλε με στρατόν εις Αλε­ξάνδρειαν τον Μηνάν να ειρήνευση τον λαόν και να καταδίωξη τους χριστια­νούς. Ο άγιος Μηνάς, που ήταν κρυφός χριστιανός, ειρήνευσε τον λαόν, αλλά και ο ίδιος εκήρυττε τον Χριστόν και εθαυματούργει με αποτέλεσμα να πληθύ-νωνται οι χριστιανοί. Όταν έμαθε αυτά ο βασιλεύς έστειλε τον Ερμογένης να τιμωρήση τους χριστιανούς και να επιβάλη την ησυχίαν και την τάξιν.

Ο Ερμο­γένης επίστευσε εις τον Χριστόν και εχειροτονήθη μάλιστα ιερέας και κατόπιν επίσκοπος εργασθείς με ζήλον δια την διάδοσιν της χριστιανικής πίστεως. Ο βασιλεύς κατόπιν αυτών πήγε ο ίδιος εις Αλεξάνδρειαν και αφού υπέβαλε σε πολλά βασανιστήρια τον Μηνά και τον Ερμογένη τέλος τους εθανάτωσε. Προ αυτών ο ίδιος ο βασιλεύς εθανάτωσε τον μάρτυρα Εύγραφον, ο οποίος ενώ­πιον του ωμολόγησεν τον Χριστόν.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Γέμελλος, Θεότεκνος, Μαριανός και Ευγένιος.

3) Ο όσιος πατέρας Θωμάς ο Δεφουρκινός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα υο 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον του Τουρκικού στρατού, ο οποίος κατέχει το Μπιζάνι στα Ιωάννινα.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αλβανίας μάχονται σκληρώς εναντίον των Ιταλικών δυνάμεων και εκδιώκουν αυτάς από την κοιλάδα Τομο-ρίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: