01 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο Άγιος Ναούμ ο προφήτης. Καταγόταν από τη φυλή του Συμεών και έζησε. 460 χρόνια προ Χριστού. Προφήτευσε μετά τον Προφήτην Ιωάννην και προείπε ότι η πόλις Νινευί θα αφανιστή εκ γλυκέων υδάτων και από πυρκαϊάν υπόγειον. Η προφητεία του αυτή πραγματοποιήθηκε διότι έγινε μέγας σεισμός και η πλησίον της πόλεως λίμνη επλημμύρισε και κατεπόντισε την πόλιν το δε υψηλότερον μέρος αυτής κατεστράφη από μεγάλην πυρκαίάν. Ο Ναούμ έγρα­ψε πρηφητικήν βίβλον. Εξεδήμησεν ειρηνικά εις κύριον.

2) Ο άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων. Καταγόταν από την πόλιν Άμυκα της Παφλαγωνίας. Ήταν ευσεβής, δίκαιος, ελεήμων, γεμάτος από αρετάς και πολύ πλούσιος. Στην οικία του εύρισκον βοήθεια και ελεημοσύνη όλοι όσοι είχαν ανάγκη. Ο Θεός δια να δοκιμάση την πίστι του, όπως έκαμε με τον Ιώβ, επέ­τρεψε να πτώχευση. Πράγματι ο άγιος έχασε την μεγάλην του περιουσία εδυ-στύχησε η οικογένεια του, αλλ' ουδέποτε εβαρύνθη από τον Θεόν και ουδέποτε έχασε την πίστι του. Δια τούτο ο Θεός του έδωσε πάλι και πλούτο και δόξα. Τέλος σε βαθύ γήρας εξεδήμησεν εις κύριον.

3) Οι άγιοι Ονήσιμος , Ανανίας και Σολοχών οι αρχιεπίσκοποι.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1826 ο αρχηγός του τακτικού στρατού Φαβιέ­ρος με 350 άνδρες δια μέσου του Τουρκικού στρατοπέδου εισήλθε εις την Α-κρόπολιν και ενίσχυσε την φρουράν. Κατά την μάχην εφονεύθη ο φιλέλλην ταγματάρχης Ρομπέρτ.

Το 1827 οι Έλληνες υπό τον Φαβιέρον επετέθησαν εναντίον του φρουρίου της Χίου αλλ' ουδέν επέτυχον.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων πλησίον της Κορυτσάς της Ηπείρου, καθώς και πλησίον των Ιωαννίνων μάχεται η στρατιά Σαπουτζάκη.

Το 1919Στο Μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία. Το 1920 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι δρουν με περιπόλους. Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τούρκων λη­στών.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των Ιτα­λών στο Αλβανικό μέτωπο. Οι Ιταλοί υποστηρίζουν σθεναρώς τις θέσεις των.

Δεν υπάρχουν σχόλια: