14 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α. κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΔΗΜΤΣΑ ΣΤΑ ΝΕΑ και στον ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΜΑΝΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

image Οσους έχουν ανάγκη «ανεξαρτήτως θρησκεύµατος, φυλής ή εθνότητας» θα συνεχίσει να βοηθάει µε συσσίτια και άλλους τρόπους η «Αποστολή», η εταιρεία που ιδρύθηκε πρόσφατα από την Αρχιεπισκοπή για να συντονίζει το φιλανθρωπικό της έργο, τονίζει ο γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος ∆ήµτσας.

Αναφέρει πως το έργο είναι δύσκολο - εν µέσω κρίσης - αφού οι ανάγκες των πολιτών πολλαπλασιάζονται, όµως εάν δεν υπήρχαν οι δράσεις της Αρχιεπισκοπής και της «Αποστολής» «η δυστυχία θα ξεχείλιζε τους δρόµους».

Για την «Αλληλεγγύη» - ανέλαβε εκεί διευθυντής µετά τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης που την κλόνισαν - λέει πως αποτελεί ακόµη αιµορραγούσα πληγή για την Εκκλησία.

Ακολουθεί η Συνέντευξη

___________________________

1.Η αποστολή της «Αποστολής»;

Nα γίνει η καρδιά της αγάπης. Το ορµητήριο κάθε προσπάθειας που θέλει να απαλύνει τον πόνο και τον προβληµατισµό του ανθρώπου.

2.Θα δοθεί βάρος στην πρόνοια;

Προτεραιότητά µας είναι να γίνουµε το µέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης των συνανθρώπων µας. Να βοηθήσουµε να βρει και πάλι ο Ελληνας την ψυχή του, το εσωτερικό του µεγαλείο. Να κινητοποιήσουµε τις δυνάµεις της κοινωνίας.

3.Δύσκολο το έργο εν µέσω κρίσης;

Πολύ δύσκολο. Οι Ελληνες υποφέρουν και αυτό το ζούµε καθηµερινά. Ζούµε όµως και το µεγαλείο εκείνων που προσφέρουν από το υστέρηµά τους στην προσπάθειά µας. Το κάλεσµά µας τους αφορά όλους: «Βοήθησε και εσύ να αλλάξει η ζωή µας».

4.Απαραίτητος ο συντονισµός των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής;

Οι ανάγκες της κοινωνίας µάς ξεπερνούν. Απαραίτητη είναι η αναγέννηση και η αναδόµηση ολόκληρου του συστήµατος των κοινωνικών και προνοιακών υποδοµών της Αρχιεπισκοπής. Ολοι µαζί, η «Αποστολή», οι ενορίες, το Γενικό Φιλόπτωχο, η Νεότητα και τα ιδρύµατα, θα αναλάβουµε δράση µε στόχο το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσµα στον αγώνα για τη βελτίωση µιας σκληρής για πολλούς καθηµερινότητας.

5.Η Αρχιεπισκοπή διπλασίασε τις µερίδες φαγητού που προσφέρει καθηµερινά. Εφτασαν τις 10.000. Χρειάζονται κι άλλες;

Η πίεση είναι ασφυκτική. ∆έκα χιλιάδες δεν είναι αρκετές. Με ένα ευρώ ζει ένας άνθρωπος! Αναρωτιέµαι αν το βαρέλι της φτώχειας έχει πάτο…

6.Θα µοιράσετε συσσίτια και σε γειτονιές όπου ζουν πολλοί µετανάστες;

«Γεύµατα αγάπης» διανέµονται καθηµερινά σε 75 σηµεία της πόλης µας, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ακόµα περισσότερα. Θα συνεχίσουµε την προσπάθεια βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως θρησκεύµατος, φυλής ή εθνότητας.

7.Από τα ιδρύµατα που σχεδιάζει η Αρχιεπισκοπή και θα συντονίζει η «Αποστολή» ποιο θα δούµε να υλοποιείται πρώτο;

Τη δηµιουργία στέγης για άτοµα τα οποία πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιµερ που θα λειτουργήσει στις αρχές του έτους, στο Χαλάνδρι.

8.Οι πολίτες αγνοούν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας;

Ολοι γνωρίζουν την καθηµερινή προσφορά των ενοριών και των ιερέων. Κάποιοι προσπαθούν να την υποβαθµίσουν σκόπιµα.

9.Τι άλλο κάνει Αρχιεπισκοπή για την ανακούφιση πολιτών που υποφέρουν;

Βοηθά άτοµα και οµάδες που βιώνουν συνθήκες φτώχειας, οικονοµικού και κοινωνικού αποκλεισµού. Τα προγράµµατά της πραγµατοποιούνται µέσω του Γενικού Φιλόπτωχου Ταµείου και µέσω των 145 ενοριακών φιλόπτωχων ταµείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Εξυπηρετούνται περίπου 73.000 πρόσωπα ή οικογένειες ετησίως. Τέσσερις χιλιάδες εθελοντές δραστηριοποιούνται σήµερα στα προαναφερθέντα προγράµµατα.

10.Αν δεν υπήρχαν αυτές οι φιλανθρωπικές δράσεις της Αρχιεπισκοπής…

Η δυστυχία θα ξεχείλιζε τους δρόµους.

11. Διατελέσατε διευθυντής στη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» – αµέσως µετά την εκλογή Ιερώνυµου στην Αρχιεπισκοπή – µε όλα τα προβλήµατα κακοδιαχείρισης που κουβαλούσε από το παρελθόν…

∆ύσκολο και επίπονο έργο. ∆υστυχώς κάποιοι φρόντισαν να γράψουν γκρίζες σελίδες στην προσφορά της Εκκλησίας.

12.Δεν ήταν ρίσκο να την αναλάβετε;

Ηταν επιλογή ρίσκου…

13.Η εµπειρία δυόµισι χρόνων στην «Αλληλεγγύη»;

Θα κρατώ πάντα στην καρδιά µου το ανιδιοτελές χαµόγελο που µας χάρισαν τα παιδιά στην Αϊτή, την Ουγκάντα, το Κόσοβο, τη Γάζα, τη Νότια Αφρική. Εχω ξεχάσει τους άκαρδους, µίζερους και στεγνούς που θεωρούν ότι η Εκκλησία είναι µόνο αριθµοί!

14.Η «Αλληλεγγύη» αποτελεί ακόµη πληγή για την Εκκλησία;

Αιµορραγούσα…

15.Τρία χρόνια Ιερώνυµος στο τιµόνι της Αρχιεπισκοπής…

Αρχιεπίσκοπος του λαού και των φτωχών

16.Η συνεργασία µαζί του;

Αφορµή για ένα ταξίδι ζωής και εσωτερικής ολοκλήρωσης.

17.Η «Αποστολή» χρειάζεται εθελοντές;

Από αυτήν την «Αποστολή» της αγάπης και της προσφοράς που για µας είναι αποστολή ζωής δεν πρέπει να λείψει κανείς.

18.Στα σχέδια της οργάνωσης υπάρχουν και δράσεις για το περιβάλλον;

Οφείλουµε να βοηθήσουµε στην αναδάσωση του Λεκανοπεδίου. Η Αρχιεπισκοπή θα δείξει, επίσης, τον δρόµο της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας ξεκινώντας από το ίδιο το σπίτι της, σύντοµα…

19.Στο πρόγραµµα της «Αποστολής» βρίσκεται και η κατάρτιση ανέργων;

Πρέπει να «χτυπήσουµε» τη σύγχρονη µάστιγα.

20.Για τους νέους τι σχεδιάζετε;

H «Αποστολή Νέων» σε συνεργασία µε τους υπεύθυνους ιερείς Νεότητας των ενοριών ήδη σχεδιάζει προγράµµατα και δραστηριότητες που στοχεύουν στην υγιή πνευµατική ανάπτυξη των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: