09 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Ονησίφορος και Πορφύριος. Επειδή ήσαν χριστιανοί ωδηγήθη-σαν εις τους τυράννους, όπου ωμολόγησαν με ανδρείαν τον Χριστόν, Θεόν αλη-θινόν, ποιητήν ουρανού και γης. Δια τούτο εβασανίσθησαν και τέλος εξεδήμη­σαν προς Κύριον.

2) Ο άγιος Νεκτάριος. Εγεννήθη εις Σηλυβρίαν Θράκης, το 1846, από γονείς ευσεβείς τον Δήμον και Μαρίαν Κεφαλά και βαπτισθείς ωνομάσθη Αναστά­σιος. Έγινε μοναχός και έλαβε το όνομα Νεκτάριος. Εφοίτησε στην Θεολογι-κήν Αθηνών και πήγε στην Αλεξάνδρεια και έγινε αρχιμανδρίτης στον ναόν του Αγίου Νικολάου Καΐρου, όπου ήταν και ιεροκήρυκας. Το 1889 έγινε αρχιερεύς Πενταπόλεως παρά την θέλησίν του. Κατόπιν ήλθεν εις Αθήνας και το 1891 διω-ρίσθη ιεροκήρυκας Ευβοίας. Το 1894 έγινε Διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής και κατόπιν εγκατεστάθη στην μονήν Αγίας Τριάδος Αιγίνης, την οποίαν ανή­γειρε μόνος του. Εκεί πολλές φορές εθαυματούργησε και εξεδήμησε προς Κύ­ριον ειρηνικά.

3) Η αγία Ματρώνα, έγινε μοναχή και εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

4) Οι άγιες Θεοκτίστη, Ευστολία, Σωπάτρα, ο άγιος Συμεών ο μεταφραστής Αντώνιος, Χριστόφορος, Μαύρα, Ναρσής, Ατέρμων, ωάννης ο Κολοβός, Ευθύ-
μιος, Νεόφυτος, Ελλάδιος, Νικηφόρος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Ιμβραήμ καταλαμβάνει τον Πύργον Η­λείας και κατακαίει αυτόν:

Την αυτήν ημέραν ο Ιμβραήμ κατακαίει την Γαστούνην Ηλείας.

Το 1821 εις την Αταλάντην οι Έλληνες υπό τον Κωλέττην υπέστησαν επίθε-σιν εκ μέρους των Τούρκων και ενικήθησαν. Κατά την μάχην εφονεύθησαν πολ­λοί οπλαρχηγοί.

Το 1827 εις το Τρίκερι Βόλου συνελήφθησαν υπό των Ελλήνων 50 πλοιάρια και παρεδόθησαν και δύο κανονιοστάσια.

Το 1828 παρά την Κακήν Σκάλαν των Θηβών έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.

Το 1912 το ελληνικόν ναυτικόν δια του τορπιλλοβόλου 14 βυθίζει στον λιμέ­να των Κυδωνιών τουρκική κανονιοφόρο.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εξουδετερώνει επιθέσεις Τούρκων.

Το 1940 εις τον τομέα της Ελαίας ο ιταλικός στρατός καταβάλλει προσπά­θειας δια σκληρών επιθέσεων, να κάμψη την αντίστασιν των Ελλήνων, αλλ' α­ποτυγχάνει. Εις τον τομέα της Πίνδου οι Έλληνες επιτίθενται σφοδρώς ενα­ντίον των Ιταλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: