08 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Α­σωμάτων και Ουρανίων Ταγμάτων. Πλησίον του Θεού υπάρχουν στρατοί ασω­μάτων δυνάμεων. Λέγονται δε Ασώματοι δυνάμεις, διότι δεν έχουσι σώματα και είναι πνεύματα μόνον. Μεταξύ των δυνάμεων αυτών υπάρχουν και βαθμο­φόροι. Μεγαλαύτεροι βαθμοφόροι είναι ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ, οι οποίοι λέγονται Αρχιστράτηγοι ή Ταξιάρχαι. Αυτοί πολλές φορές εστάλησαν από τον Θεόν δια να φέρουν ειδήσεις ή θελήματα εις τους ανθρώπους και δια να τους προστατέψουν. Ο Μιχαήλ ενεφανίσθη στον Αβραάμ και στον Λωτ, όταν έγινε η καταστροφή εις τα Σόδομα και Γόμορα. Ενεφανίσθη στον Ιακώβ, όταν έφευ-γεν από αδελφόν του Ησαύ και έδωκεν εις αυτόν θάρρος. Ενεφανίσθη στον Ιησούν του Ναυή, όταν οι Ισραηλίται έφευγον από την Αίγυπτον και συνεβού-λευσε αυτόν πώς να σωθούν από τους εχθρούς, τους οποίους θα συναντήσουν. Ο Γαβριήλ ενεφανίσθη στην Παρθένον Μαρίαν και Παναγίαν και προείπε την γέννησιν του Χριστού. Τα ασώματα ουράνια τάγματα είναι και φύλακες της ζωής μας, αποτελούνται από τα τάγματα Χερουβείμ, Σεραφείμ, Θρόνων, Κυ­ριοτήτων, Δυνάμεων, Εξουσιών, Αρχών, Αρχαγγέλων και Αγγέλων.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο ελληνικός στόλος φθάνει εις Μεσολόγγιον και εκδιώκει τον τουρκικόν στόλον, ο οποίος είχεν αποκλείσει από θαλάσσης την πόλιν.

Το 1825 οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αγουλινίτσα Ολυμπίας συνάπτουν μάχην μετά των Ελλήνων και κερδίζουν την μάχη.

Το 1866 εις την μεγαλόνησον Κρήτην ο ιερομόναχος Γιαμπουδάκης στην μάχην του Αρκαδίου πολιορκούμένος υπό των Τούρκων, βάζει φωτιά στην πυ­ριτιδαποθήκη της μονής και ανατινάσσει γυναικόπαιδα και εχθρούς (ολαοκαύτωμα Αρκαδίου).

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων εις Πισοδέρι Φλωρίνης και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει από τους Τούρκους τον τομέα Τσιβρίλ.

Το 1940 οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρώς δια να ανακαταλάβουν το ύψωμα Γραμπάλα, το οποίον κατέχουν οι ελληνικές δυνάμεις, αλλ' αποτυγχάνουν. Εις τους άλλους τομείς ο αγών συνεχίζεται μετά σφοδρότητος.

Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: