04 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ιωαννίκιος. Ήτο ενάρετος και θεοφοβούμενος. Πλανηθείς η-σπάσθη την αίρεσιν των εικονομάχων, αλλά κατόπιν συνομιλίας του με ασκη-τήν στο όρος Όλυμπον, επανήλθε στην ορθήν πίστιν του Χριστού. Ο άγιος α-σκήτευσεν εις τον Όλυμπον.

2) Ο άγιος Νίκανδρος επίσκοπος Μύρων και ο πρεσβύτερος Ερμαίος, οι οποίοι εχειροτονήθησαν παρά του αποστόλου Παύλου. Οι άγιοι βασανισθέντες σκληρώς ετάφησαν ζώντας σε τάφο και παρέδωσαν τα πνεύματα των εις Κύ­ριο ν.

3) Ο άγιος μάρτυς Πορφύριος.

4) Ο άγιος Ιωάννης ο Βατατζής, ετελείωσε τον βίον ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο Χαλάνδριον Αθηνών και τους νικούν. Εις την μάχην συνελήφθη αιχμάλωτος ο οπλαρχηγός Αθ. Λέκκας και εθανατώθη. Οι Έλληνες μετά την νίκην του Χαλανδρίου πολιορκούν τους Τούρκους στην Ακρόπολιν.

Το 1826 εις την Δομβραίνα Θηβών ο Γ. Καραϊσκάκης με τους υπ' αυτόν Έλληνες επετέθη εναντίον των Τούρκων. Εις την μάχην ουδείς ανεδείχθη νικη­τής.

Το 1912 οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται κατά των Ελλήνων οι οποίοι ευ­ρίσκονται στην πόλιν της Σιατίστης. Οι Έλληνες ημύνθησαν σθεναρώς.

Το 1919 στο Μικρασιατικό μέτωπο σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

Το 1921 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων.

Το 1940 οι ιταλικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των ελ­ληνικών στο αλβανικόν μέτωπον και καταλαμβάνουν την μονήν Σωσσίνου. Στον τομέα της Πίνδου οι Έλληνες αντεπιτεθέντες κατέλαβον την Βωβούσαν. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Θεσσαλονίκην.

Δεν υπάρχουν σχόλια: