30 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο απόστολος Ανδρέας. Ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους του Χριστού και είχεν αδελφόν τον κορυφαίον από τους αποστόλους, τον Πέτρον. Καταγόταν από τη Θηθσαϊδά και ήταν γιος του Ιωνά. Ονομάζεται Πρωτόκλητος, διότι είναι ο πρώτος από τους μαθητές του, που εκάλεσε ο Ιησούς Χριστός και ακολούθησαν Αυτόν. Καταγόταν από πτωχήν οικογένειαν, διότι ο πατέρας του ήταν ψαράς. Εγνώριζε πολλά γράμματα και είχε μελετήσει την Αγία Γραφή, η οποία προφήτευε την έλευσιν του Μεσίου. Όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος άρχισε το κήρυγμα του, ο Ανδρέας έγινε μαθητής του. Δι' αυτό με μεγαλύτερα προθυμία ακολούθησε κατόπιν τον Χριστόν.

Μετά την επιφοίτησι του Αγίου Πνεύματος εκήρυξε το Ευαγγέλιο στον Πό­ντο και έπειτα στο Βυζάντιον. Τέλος ήλθεν εις τας Πάτρας, όπου εμαρτύρησεν κραμσθείς στον σταυρόν εις ηλικίαν ογδοήκοντα ετών. Το λείψανόν του μετε­φέρθη αργότερον στην Κωνσταντινούπολιν. Ο άρχων των Πατρών, ο οποίος διέταξε τον θάνατον του ετρελλάθη και επνίγη στην θάλασσα.

2) Ο άγιος Φρουμέντος. Ήτο αρχιεπίσκοπος Ινδιών και εργάσθηκε με ζήλον για τον εκχριστιανισμόν των Ινδιών. Εξεδήμησε εκεί ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο Στάικος Σταϊκόπουλος εισήλθεν στο Παλαμίδι και εκυρίευσε το φρούριον. Οι Τούρκοι παραδίδουν το Ναύπλιο στον Κολοκοτρώνη.

Το 1827 οι Τούρκοι της Χίου επετέθησαν εναντίον των στραευμάτων του Φαβιέρου και του επέφερον σημαντική βλάβη.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων έξω των Ιωαννίνων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρ­κων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο κατόπιν θυελλώδους επιθέσεως των, εκδιώκουν τους Ιταλούς από τας θέσεις των νοτίως του Πόγρα-δετς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: