29 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυρας Παράνομος. Ο άρχων ειδωλολάτρης μετέβη εις Βαλ-σατίαν και διέταξε και προσήλθον δεμένοι όλοι οι χριστιανοί από την Νικομή-δειαν. Εκεί τους εκάλεσε μαζί του να θυσιάσουν στον ναόν της Ίσοδος. Επειδή εκείνοι ηρνήθησαν, διέταξε και εθανατώθησαν και οι 372. Όταν είδεν αυτό ο άγιος Παράνομος κατηγόρησε τον άρχοντα δια την άδικη σφαγή και αμέσως εθανατώθη και αυτός. Το άγιο λείψανο του ενεταφιάσθη μετά των λειψάνων των άλλων αγίων.

2) Ο άγιος μάρτυρας Φιλούμενος. Καταγόταν από την Λυκαονία της Καπα-δοκίας. Επειδή ωμολόγησε τον Χριστόν εβασανίσθη από τον ηγεμόνα Αγκύρας και εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Ο άγιος πατήρ Διονύσιος επίσκοπος Κορίνθου. Κτυπήθηκε με ξίφος και απέθανε.

4) Οι άγιοι Νικόλαος, Ιωάννης, Ουρβανός, Διονύσιος, Παγκόσμιος, Πιτυ-ρούν, Ουαλερίνος, Φαιδρός και Νεκτάριος ο Ρούσσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 στο χωρίο Κορτέσι Κορινθίας οι Έλλη­νες μάχονται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγήν. Σε αυτήν εφο-νεύθη ο Παπαρσένιος, ο ήρωας των Δερβενακίων.

Το 1912 οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρά εναντίον των ελληνικών τοιούτων παρά το Δέλβινον της Αλβανίας και αναγκάζουν αυτάς να συμπτυ-χθούν προς Αγιους Σαράντα. Ο στρατηγός Σαπουντζάκης επιτίθεται εναντίον των Τούρκων στον τομέα της Ηπείρου δι' όλων των δυνάμεων του.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται μάχες προ­φυλακών.

Το 1920 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με μά­χες περιπόλων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο δια σφοδράς επιθέ­σεως των εκδιώκουν τους Ιταλούς εκ της διαβάσεως Στουγκάρας. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Λευκάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: