28 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Στέφανος ο Νέος. Ήταν από την Κωνσταντινούπολιν και γεννήθηκε από γονείς φιλόθεους, ορθοδόξους, πλουσίους και ελεήμονες. Γεννήθη­κε δια προσευχής της μητέρας του. Πράγματι αφού ευλογήθηκε από τον πα­τριάρχη Γερμανό εγέννησε το παιδί το οποίον ωνόμασαν Στέφανον με την ευλογία του πατριάρχου. Κατόπιν τον επήγαν στον ναόν των Βλαχερνών και το αφιέρωσαν στην Παναγίαν. Αφού εμεγάλωσε έμαθε γράμματα και έγινε ενά­ρετος και λιτότατος. Εκείνον τον καιρό έγινε αυτοκράτωρ ο Λέων ο Ίσαυρος εικονομάχος, ο οποίος ήθελε να αφανίση τις εικόνες. Εξώρισε τον πατριάρχην Γερμανόν και οι χριστιανοί έφυγον εις τας έρημους και μαζί και ο Στέφανος. Αυτός πήγε σε ένα μοναστήρι του Αυξεντίου και έγινε μοναχός. Στο μοναστήρι αυτό ο Στέφανος διέλαμψε με την αρετή του, έγινε ηγούμενος και θαυματουρ­γούσε. Εξεδήμησε εις Κύριον μαρτυρικά.

2) Ο άγιος μάρτυρας Ειρήναρχος. Εμαρτύρησεν από τον άρχοντα της Σεβά­στειας με αποκεφαλισμό μαζί με επτά γυναίκες.

3) Οι άγιοι Ανδρέας, Πέτρος και Άννα.

4) Οι άγιοι Τιμόθεος, Θεόδωρος επίσκοπος, Πέτρος, Ιωάννης, Σέργιος, Θεόδωρος, Νικηφόρος ιερείς, Θωμάς διάκονος, Ιερόθεος, Δανιήλ, Χαρίτων, Σωκράτης, Καμάσιος, Ευσέβιος μοναχοί.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1912 οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ελληνικών στο Δρίσκον της Ηπείρου και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.

Το 1919 στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με περι­πόλους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία προβαίνει σε επιχειρήσεις ανα­γνωρίσεως των θέσεων των Τούρκων.

Το 1940 οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπον της Αλβανίας συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων ιδίως στον τομέα Κακκαβιάς χωρίς να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυ-ραν και την Κεφαλληνίαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: