27 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μεγαλομάρτυρας Ιάκωβος ο Πέρσης. Διέμεινεν στην πόλι Βη-θλαβάν Περσίας. Ο βασιλεύς της Περσίας και ο γιός ταυ εβίαζον τους χριστια­νούς να προσκυνήσουν τα είδωλα. Ο Ιάκωβος ήτο άρχων επιφανής, πλούσιος, γνωστικός και ενάρετος και ο βασιλεύς τον ηγάπα πολύ και προσεπάθει να τον κάμη ειδωλολάτρην κατώρθωσε δε αυτό με κολακείας. Τότε η φήμη του Ιακώ­βου, ότι ηρνήθη τον Χριστόν, ακούσθηκε σε διαφόρους τόπους και οι χριστια­νοί επληγώθησαν καθώς και η μητέρα του, η οποία του έστειλε επιστολήν και τον συνεβούλευε να επανέλθη στον Χριστόν. Ο Ιάκωβος ανάγνωσε την επιστο­λήν, μετενόησε και επανήλθε στον Χριστόν. Ο βασιλεύς προσεπάθησε με κο­λακείας πάλιν να τον επαναφέρη στην ειδωλολατρίαν, αλλά ο Ιάκωβος έμεινεν ανένδοτος στην πίστιν του Χριστού. Τότε ο βασιλεύς τον εβασάνισε και τέλος προσευχόμενος εζ-εδήμησε προς Κύριον.

2) Ο άγιος Πανούφριος.

3) Ο άγιος Ναθαναήλ ο αναχωρητής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1827 κατόπιν σκληράς μάχης οι Κρήτες επα­ναστάτες καταλαμβάνουν το χωρίον Καινούρια και εξοντώνουν όλους τους Τούρκους του φρουρίου.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων παρά το Δρί-σκον Ηπείρου. Αι τουρκικαί επιθέσεις αποτυγχάνουν.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός καθαρίζει το έδαφος που κατέχει από Τούρκους άτακτους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται μάχες περιπόλων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία αποκρούει επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

Το 1940 οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ελληνικών στον τομέα Κακαβιάς, χωρίς να έχουν ελάχιστο κέρδος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε Κέρκυρα-Κρήτη — Πάτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: