26 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αλύπιος. Γεννήθηκε εις Αδριανούπολιν της Παφλαγονίας κατά τις αρχές του έκτου αιώνος από γονείς ευγενείς και ενάρετους. Ο πατέρας του απέθανε και τον αφήκε νήπιον και η μητέρα του τον επήγε και τον παρέδωκεν στην εκλησίαν εις τας χείρας του Αρχιερέως Θεοδώρου παρακινηθείσα από έν όραμα, το οποίον είδε. Ο αρχιερέας σαν πνευματικός πατέρας τον ανέθρεψε επιμελώς και τον εχειροτόνησεν Ιεροδιάκονον. Ακολούθως κατοίκησεν σε ένα μέρος έξω από την πόλιν, όπου έκτισε καλύβην επάνω εις ένα στύλον. Εκεί έκτισε Ναόν την Αγίαν Ευφημίαν. Εκεί έγιναν δύο μοναστήρια, όπου εμόναζον πολλοί μοναχοί και μοναχαί. Η φήμη του ακούσθηκε παντού και δια τα θαύμα­τα του. Εξεδήμησε εις ηλικίαν 83 ετών αφού επί 66 έτη έζησε επί του στύλου.

2) Ο άγιος πατήρ Στυλιανός. Γεννήθηκε στην Παφλαγονία. Έγινε μοναχός και έζησε υποδειγματικά. Ετελείωσε ειρηνικά. Η επίκλησίς του θεραπεύει τας ασθενείας των νηπίων.

3) Ο άγιος Ακάκιος. Εμόνασε εις μοναστήριον και παρέδωκε το πνεύμα του εις Κύριον.

4) Ο άγιος Ιάκωβος ο αναχωρητής.

5) Ο άγιος Νίκων.

6) Ο άγιος Γεώργιος από τη Χίο, Σαλός, και ο Ιννοκέντιος..

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 απεβίωσε εις Ακροκόρινθον ο Δράμα­λης αποκλεισθείς εκεί υπό των Ελλήνων με μικρό μέρος της στρατιάς του.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός εξοντώνει στη Σκάλα Παραμυθιάς κατόπιν μάχης ολόκληρο το εκεί ευρισκόμενο Τουρκικό τμήμα.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με δράση πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις επιτιθέμενες συνεχώς εναντίον των Ιταλών στο Αλβανικόν μέτωπον κατέλαβον τας διαβάσεις Κορυτσάς-Λίμνης Μαλίκης, το ύψωμα 1468, το Μπουράτο και τα αντερίσματα ΝΑ του Αργυροχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: