25 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Κατα­γόταν από πλουσίαν οικογένεια και ήτο σοφή και ωραία. Την εποχή εκείνη ένας γέροντας άγιος κατέφυγε κατά τον διωγμόν των χριστιανών εις τα περί­χωρα της Αλεξανδρείας. Τούτον επεσκεφθη η Αικατερίνη με την μητέρα της και όταν άκουσε την διδασκαλίαν του, απεφάσισε να αφήση τα επίγεια αγαθά και να γίνη νύμφη της εκκλησίας του Χριστού. Αμέσως άρχισε με ζήλον να κηρύττη τον Χριστόν. Ο ειδωλολάτρης άρχων διέταξε τους καλλίτερους ρήτο­ρας και φιλοσόφους να συζητήσουν με την Αικατερίνην και να την κάμουν να αρνηθή τον Χριστόν. Αλλ' ούτοι ενικήθησαν στην συζήτησιν και ωμολόγησαν και αυτοί τον Χριστόν. Όλοι οι πιστεύσαντες και η αγία αφού προηγουμένως εφυλακίσθησαν απεκεφαλίσθησαν.

2) Ο άγιος μεγαλομάρτυς Μερκούριος. Καταγόταν από την χώραν των Σκυ-θών. Σαν πιστός χριστιανός εδυναμώθη εις εκστρατείαν εναντίον των εχθρών και τους ενίκησε. Κληθείς να αρνηθή τον Χριστόν ωμολόγησε την πίστιν του με παρρησίαν δια τούτο εβασαίσθη και απεκεφαλίσθη.

3) Οι άγιοι Πέτρος ο ησυχαστής, Παρφυρίων και οι διακόσιοι στρατιώται και οι εκατόν πεντήκοντα μάρτυρες.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σ'ερα το 1823 έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων παρά την Κακή Σκάλα. Οι Έλληνες ενίκησαν τους Τούρκους.

Το 1825 παρά τον Αγιον Αθανάσιον Αιτωλικού, οι Έλληνες ενίκησαν τους Τούρκους. Έξω Γλαρέντζας ο ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν. Κατ' αυτήν την ναυμαχίαν εφονεύθη ο πυρπολιτής Θ. Βώκος.

Το 1827 οι Κρήτες στο χωρίον Καινούρια Κρήτης επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγήν.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός εκδιώκει τους Τούρκους εκ των υψωμάτων πέριξ της Αγίας Παρασκευής Ηπείρου.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι στη Μ. Ασία δρουν με περιπό­λους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρκων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και εκδιώκουν αυτούς προς τον ποταμόν Δεβόλην καταλαμβάνουν δε τον Αγιον Νικόλαον Κακκαβιάς ως και τις διαβάσεις Πούλια. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Ληξούριον και το Αργοστόλιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: