24 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Κλήμης επίσκοπος Ρώμης. Καταγόταν από την Ρώμη και από βασιλικό γένος, έμαθε την ελληνική παιδεία και έγινε θαυμαστός φιλόσοφος. Ο πατέρας του ελέγετο Φαύστος και η μητέρα του Ματθιδία. Επειδή βρήκε τον Απόστολον Πέτρον και εδιδάχθη την αληθινή πίστι και έγινε κήρυκας του Ευ­αγγελίου, συνέγραψε δε και τις Διαταγές των Αποστόλων. Έγινε επίσκοπος Ρώμης το 91 έτος μ.Χ. και σαν μαθητής του Πέτρου εμιμείτο τις αρετές του. Ήταν ταπεινός, πράος και αγαπιόταν από όλους. Δι' όλην την αρετήν του και ευσέβειαν εφθονήθη παρά των ειδωλολατρών και τέλος εθανατώθη απ' αυ­τούς.

2) Ο άγιος ιερομάρτυρας Πέτρος επίσκοπος Αλεξανδρείας, συνελήφθη κα­τά την ώραν της λειτουργίας και εκλείσθη εις φυλακήν και ακολούθως απεκε-φαλίσθη.

3) Ο άγιος Μάλχος.

4) Ο άγιος Καρίων.

5) Ο άγιος Ερμιγένης επίσκοπος Ακραγαντίνων.

6) Οι άγιοι μάρτυρες Φιλούμενος και Χριστόφορος.

7) Ο άγιος Ευγένιος.

8) Οι άγιοι Χριστόφορος και Προκόπιος.

9) Οι άγιοι μάρτυρες Αλέξανδρος από την Κόρινθο και Γρηγόριος ο ασκητής.

10) Οι άγιοι Χρυσογόνος και Μάρκος.

11) Ο άγιος Θεόδωρος της Αντιοχείας.

12) Ο άγιος Μερκούριος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 οι Έλληνες υπό τον Γεωρ. Καραϊσκάκην κατόπιν πολλών μαχών στην Αράχωβα Λεβαδείας επιτυγχάνουν δια τελικής σκληρός μάχης την εξόντωσιν όλων των Τούρκων και του αρχηγού των. Οι Τούρκοι προσεπάθησαν να ανατινάξουν την Ακρόπολιν αλλ' απέτυχον.

Το 1912 ο ελληνικός στόλος καταλαμβάνει και απελευθερώνει την νήσον Τένεδον. Ο ελληνικός στρατός εις Ήπειρον μάχεται εναντίον των Τούρκων εις τα υψώματα Αγίας Παρασκευής και τους τρέπει σε φυγή.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με μάχες προφυλακών.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περι­πόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και τους εκδιώκουν από τας περιοχάς Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κα-κρύκαμπος, Ακροράχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: