23 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αμφιλόχιος επίσκοπος Ικονίου. Γεννήθηκε από γονείς ευγενείς και επιφανείς στην χώραν των Καππαδοκών. Ήταν συμπατριώτης του Μ. Βασιλείου και του Θείου Γρηγορίου και μαζί έμαθον γράμματα. Όταν εμεγάλωσε επήγεν στην χώραν των Λυακόνων, όπου εύρεν ένα σπήλαιον και έμεινε. Εκεί έκτισεν εκκλησίαν επ' ονόματι της Θεοτόκου και περνούσε τον βίον του με νηστεία, αγρύπνια και προσευχή. Την εποχή εκείνη επέθανεν ο αρχιερεύς Ικονίου Ιωάννης και Άγγελος Κυρίου παρουσιάσθη και του είπε να δεχθή να χειροτονηθή επίσκοπος. Την άλλη ημέρα συνάντησαν τον άγιον 7 επίσκοποι, οι οποίοι είδον και αυτοί οπτασίαν και ήλθον και εχειροτόνησαν τον Αμφιλόχιον επίσκοπον. Έτσι εισήλθεν στον αρχιεπισκοπικόν θρόνον του Ικονίου. Έκαμε
πολλά θαύματα και έλαβε μέρος στην Β' Οικουμενικήν Σύνοδον, όπου κατεπολέμησε την αίρεσιν του Μακεδονίου και Ευνομίου. Έκτισε πολλές εκκλησίες στο Ικόνιον και την περιοχήν του, τις οποίες ενεκαινίασε ο Μ. Βασίλειος, Εξεδήμησε ειρηνικά.

2) Ο άγιος Γρηγόριος επίσκοπος των Ακραγαντίνων.

3) Ο άγιος Ισχυρίων.

4) Ο άγιος Έλενος επίσκοπος Ταρσού.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1823 μεταξύ Καρύστου και Κακής Σκάλας έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Οδ. Ανδρούτσον και Τούρκων. Εις την μάχην ουδείς ενίκησε.

Το 1825 το Μεσολόγγιον έλαβε ακόμη ολίγας τροφάς από τον ελληνικόν στόλον.

Το 1826 στην Αράχωβα Λεβαδείας οι Έλληνες με τον Καραϊσκάκην νικούν τους Τούρκους και τους αποκλείουν εντός των οικιών.

Το 1912 εις το Συρράκον Ηπείρου οι ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται ενα­ντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο επετέθησαν σφοδρώς εναντίον των Ιταλών οι οποίοι κατέχουν τας θέσεις Σαγιάδες-Στουγκάρα. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Ληξούριον και την Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: